Ticarette “Kaşu” ismi altmda muhtelif bitkilerden elde edilen, tanence zengin hulâsalar bulunmaktadır. Bunlar aynı şekilde elde edilen ve tanen yönünden zengin olan “Kino” hulâsalarından tük-rüğü kırmızıya boyamamalan ile kolayca ayırt edilebilir. Başlıca kaşu cinsleri şunlardır:
•’ SARI KAŞU (Gambir, Gambir-Catechu): Uricana gambir (Hunter) Roxb. (Rubiaceae) türünün yaprak ve tomurcuklarından, su ile tüketme yöntemiyle elde edilen bir hulâsadır. Drogu veren bitki Doğu Hint adalarında yetişir ve yetiştirilir.
Drog 3-4 cm çapında, küp biçiminde, dış yüzü koyu esmer, iç kısmı tarçın renkli, hafif, kokusuz ve kuvvetli buruk lezzetli parçalardan ibarettir.
Kateşik tanen (% 60) civarında taşımaktadır.
Dahilen kabız, antiseptik ve kan kesici olarak kullanılır. 0.5-1 gr’lık miktarlarda, hap halinde, günde 2-3 defa alınır. Boğaz ve diş hastalıklarında 5 gr kaşunun 100 gr suda çözündürülmesi ile elde edilen karışım ile, günde birkaç defa gargara yapılır. Zararsız ve etkili bir drogdur. Deri, boya ve balık ağlarının hazırlanmasında kullanılan önemli bir maddedir.