vakalarda ise bakteriyi izole etmek şansı artmaktadır.
Göz infeksiyonlanndan genellikle izole edilebilecek bakterileri şöyle özetliyebiliriz; stafilokoklar, hemofıluslar, streptokoklar, gonokok, moraksella, acinetobakter, bazı enterik bakteriler, psödomonas, difteri ve diğer corinobakteriler, mikrokoklar, klamidia ve bazı funguslar.
Göz infeksiyonlarında materyel, göze lokal olarak antibiyotik, yıkama solusyonlan veya diğer ilaçlar uygulanmadan alınmalıdır. Materyel ya bir eküvyonla veya gözle ilişkili cerrahi bir aletle, alt konjunktiva bölgesinden veya iç kantus’dan alınır. Alınan materyel hemen bir çukulatalı ve kanlı ağara, thiogycollatlı buyyona ekilerek, CO2’li ortamda inkübasyona terkedilir. Mümkün olduğu takdirde kültür yapıldıktan sonra aynı eküvyonlardan boyalı preparatlar hazırlanarak incelenmelidir. Bazan hiçbir infeksiyon olmadığı halde, gözde patojen etkenlerin bulunabileceği düşüncesi ile tek gözdeki infeksiyonlarda, her iki gözden materyel alınarak mikrobiyolojik inceleme yapılması tavsiye edilir. Zira bazan aradaki fark anlamlı olabilmektedir.
Eozinofilleri veya viral inklüzion cisimciklerini tespit için, göz hekimleri tarafından alınan materyel temiz bir lama konularak incelenir.