Salpinjit vakalarının % 50’sinde ajan N. gonorrhoeae’dır. Geri kalan % 50’nin önemli bir kısmını C. trachomatis, çok az bir kısmını da Mycoplasma hominis ve özellikle tekrarlayan vakalarda esas olarak Mycoplasma hominis ve özellikle tekrarlayan vakalarda esas olarak Bacteriodes türlerinin hakim olduğu streptokok ve enterik basillerden oluşan anaerobik bakteri grubu meydana getirir.
Klasik olarak semptom ve fizik muayene bulguları, alt karın bölgesinde ağrı ve sertlik hissi, aynı bölgede palpasyonla ağrı, bimanuel muayenede bilateral salpinkslerde ve servikste hassasiyet, ateş ve lökositozdur. Vakaların ancak % 20’sinde bu klasik klinik tablo gözlenir. Diğerlerinde klinik bulguların bir veya ikisi olmayabilir.
Salpinjitin en önemli komplikasyonları ektopik gebelik ve infertilitedir. Bir hastalık atağından sonra % 15, 3 ataktan sonra ise % 75 oranında infertilite görülür.
Hastalık ençok ektopik gebelik ve apendisit ile karışır. Kesin tanı bu hastalıkların uygun testlerle ekarte edilmesi ve gerektiğinde laparoskopi ile konur.
Salpinjit tedavisinde hangisinin daha etkin olduğu klinik çalışmalarla ispatlanmamış olan pekçok değişik antibiyotik şemaları kullanılır. Etyolojik ajanı kesin ayırmak mümkün olmadığından bu şemalar tüm ajanlara karşı etkinlik sağlayacak şekilde düzenlenmiştir. Önerilen tedavi şemaları şunlardır:
1.Cefoxitin 2 gm İM veya ampicillin 3.5 gm PO veya procain penisilin G 4.8 milyon Ü İM, herbiri beraberinde probenesid 1 gm PO, takiben doxycyline günde 2 kez 100 mg, PO 10 ile 14 gün.
2. Doxycyline günde iki kez 100 mg IV ile beraber cefcodtin günde 4 kez 2 gm İV. 4 gün, takiben doxycyline günde 2 kez 100 mgPO 10-14 gün.
3. Clindamycin günde 4 kez 600 mg İV ile beraber tobramycin veya gentamicin günde 3 kez 1.5 mg/kg İV, 2-4 gün. Takiben clindamycin günde 4 kez, 450 mg, PO, 10-14 gün.
4. Doxycyline günde 2 kez 100 mg İV ile beraber metronidazole günde 2 kez 1 gr IV, 10-14 gün.
Gebeler, genel durumu kötü olan veya büyük adneksial kitlesi olan ve kesin tanı konamayan hastalar mutlaka yatarak tedavi edilmelidirler.
Tedavi altına alınan hastaların cinsel partnerleri de mutlaka yukarıdaki tedavi şemalarından biri ile tedavi edilmelidir.