Travma

Bir travma hikâyesi olduğunda ayrıntılar mümkün olduğu kadar açık bir şekilde tesbit edilmelidir. Şöyle ki kaza olduğunda hasta hangi vaziyette idi? Şuuru kayboldu mu? Kazadan önceki durumun hatırlanamaması şeklinde olan retrograd amnezi daima bir dereceye kadar beyin hasarı olduğunu ifade eder. Eğer hasta kazayı bütün ayrıntıları ile hatırlayabiliyorsa, şuurunu kaybetmemiş demektir ve bu durumda herhangi bir eksternal kafa yaralanması yoktur, beyin zedelenmesi söz konusu değildir.

Ateşli silahlarla yaralanma vakalarında ve kunt yaralanmalarda silahın tabiatının, büyüklüğünün ve şeklinin, muhtemel trasenin ve vurulma sırasında hastanın vaziyetinin bilinmesi, meydana gelen yaralanmanın değerlendirilmesine yardımcı olabilir.

Kazanın, sara( epilepsi), diyabet ve koroner arter hastalığı veya hipoglisemi gibi önceden mevcut olan bir hastalıktan ileri gelmediği de dikkatle araştırılmalıdır.

Ana ipuçları ve bütün gerçekler toplandıktan sonra muayeneyi yapan artık mevcut hastalığın incelenmesini tamamlayacak durumdadır. Bu zamanda sadece muhakeme ile mümkün olabilen birkaç teşhis bertaraf edilebilir. Yeni bir doktor, muayyen bir hastada omuz ağrılarının değerlendirilmesi istendiğinde dış gebelik rüptürünü de ihtimallerin arasına sokar. Tecrübeli bir doktor ise yaş ve cinse dayanarak hemen bu ihtimali uzaklaştırır.