BAĞIRSAK TIKANIKLIĞI

Teşhis, semptomlar başlangıçta paralitik ileusa yorumlanabileceği için güç olabilir. Eğer boş batın filmlerinde ince bağırsakta hava-sıvı seviyeleri görülürse, mekanik obstruksiyon ileustan daha kuvvetli bir ihtimal olarak düşünülür. Erken teşhis için baryum sülfatlı ince bağırsak serisi daha kesin bilgi sağlar.

Strangülasyon, ortalama ince bağırsak tıkanmasına göre yapışıklık bandları daha geniş ve daha az rijid olduğu için çok görülmez.

Mortalite, belki teşhis geç konabildiği, primer bir hastalık daha bulunduğu ve postoperatif dönemde olduğu için yüksektir (ortalama %15). Tedavi, günler süren nazogastrik aspirasyon ve eğer obstruksiyon spontan açılmazsa laparotomidir.

İnce bağırsak intussusepsionu, yetişkinlerde erken postoperatif dönemde nadir ince pediatrik yaş grubunda %10 vakada görülür. Postoperatif intussepsionların %90’ı ilk iki hafta içinde, yarıdan fazlası ilk hafta içinde görülür. İdiopatik ileokolik intussepsionlardan farklı olacak postoperatif intussusepsionlann büyük çoğunluğu ileoileal veya jejunojejunaldir. özellikle retroperitoneal ve pelvik ameliyatlardan sonra görülür. Sebep bilinmemektedir. Semptomlar tipik değildir ve röntgenin faydası sınırlıdır. Hekim, çocuklarda laparotomiden sonra, kusma distansiyon ve karın ağrısının muhtemelen intussepsiyona bağlı olabileceğini ve erken reoperasyonun perforasyon ve peritonit komplikasyonlarını önleyeceğini unutmamalıdır. Tek tedavi cerrahidir ve eğer bağırsak nekroze olmadıysa redüksiyon yeterlidir.