Flebit

Enflamasyonun derecesini tayin eden faktörler yabancı cismin cinsi, enfüze edilen solüsyonun tipi, bakteryel enfeksiyon ve venöz trombozdur. Sorumlu organizmalar çeşitli olmakla beraber en sık rastlanan stafilokoktur. Postoperatif 3. günden sonra görülen ateşin en sık sebeblerinden biri flebittir. Endürasyon, ödem ve hassasiyet triadı karakteristiktir. Görülebilen bulgu minimal olabilir.

Flebit profilaksisi en iyi, venöz kateter konurken aseptik şartlara tam uymakla sağlanır. Kateterler ve venin yeri sık sık değiştirilir. Kateter yolu uzun süre kullanılacak ise, en az reaktif olan silastik kateterler kullanılmalıdır. Hipertonik solüsyonlar akımı bol subklavia, juguler veya v.cava’dan enfüze edilmelidir. Kızarıklık, ödem ve endurasyon görüldüğü anda venöz kateter alınmalıdır çünkü flebit en sık alt exremite yenlerinin kanülasyonunda görülür ve bu yol üst extremite venlerinin kullanılmayacağı nadir durumlarda kullanılmalıdır. Kateterin çıkartılması yeterlidir.

Süppüratif flebit, damardaki kateterin çevresinde infekte trombus bulunmasından kaynaklanabilir. Hasta sıkıntılıdır ve iltihabın lokal bulgularına ilaveten, kateter lokalizasyonundan pü gelebilir. Yüksek ateş mevcuttur, kan kültürleri pozitiftir. Tedavi enfekte venin eksizyonu, insizyonu proksimale, ilk kollaterale kadar uzatmak ve yarayı açık bırakmaktır.