TİMUS

Kapsüllü timus tümörlerinin kapsüllerindeki bir yırtılma tümör hücrelerinin dağılmasına yol açacağından, cerrahi olarak totali rezeke edilmelidir. Herhangi bir cerrahi sonrası tümör hücrelerinin mediyastinal oluşumlara yayılmış olabileceği tartışmalıdır. Bu yayılmaların çoğu radyoterapi ile kontrol edilebilir. Timusda meydana gelen seminoma, lenfosarkoma ve Hodgkin hastalığında (granulomatoz timoma) cerrahinin yeri yoktur. Bu lezyonlar geniş bir tedavi alanı ve orta derecede radyasyon dozu verilerek tedavi edilebilir.

Thimomalı hastaların %40’ında myastenia gravis vardır. Diğer taraftan myastenia gravisli hastalarında yaklaşık %15’inde timoma bulunur. Belirgin timoma bulunmayan myastenia gravisli hastalarda semptomatik kontrol için verilen timik irradyasyon yararlı olur. Myastenia gravis krizi riskini azaltmak için timusdaki tümörün cerrahi tedavisine hazırlanan hastalar preoperatif radyasyon almalıdır. Bu hastalara günlük ufak dozlarda verilmeye başlayan radyasyonun total 2500 rad’ı geçmemesi gerekir.Medulla spinalise aşırı radyasyon verilmemesine dikkat etmelidir.

Orta 1/3 kısmın rezektabl lezyonlarında en iyi sonuçlar preoperatif radyasyon tedavisiyle birlikte yapılan özofajektomi ile alınmaktadır. 6 hafta boyunca tüm özofagusa 5000 rad. dozu verilip, daha sonra özofagus rezeksiyonu yapılmalıdır.

Distal  özofagusdan açığa çıkan lezyonlar için primer cerrahi tedavi tercih edilir.

İyi seçilmiş hasta serilerinde tedavi oranı %25 veya daha yüksektir, en iyi tedavi şansı %5 daha fazla değildir. Radyasyon tedavisi özofagusu yeniden açabilir ve %70-75 hastada lokal semptomları kontrol eder. Bu durumda beslenme amacıyla gastrostomi ender olarak yapılır.