Serum potasyum konsantrasyonu ([K+l) başlıca hücre dışı sıvının pH ı ve hücre içi potasyum havuzuna bağlıdır . Hücre dışı asidoz ile birlikte fazla hidrojenin büyük kısmı hücre içi potasyumu hücre dışı hidrojen ile değiştirmek sureti ile dengelenir. Bu potasyum hareketi tehlikeli hipernatremi yapabilir. Alkalozun tam tersi bir etkisi vardır: pH yükseldikçe K hücre içine doğru kayar.
Asid-baz dengesi normal olduğu zaman serum K+ u tüm vücut potasyum havuzunun göstergesidir . Potasyum aşırı şekilde vücudun dışına kaybı (örneğin, gastrointestinal sistemden) durumunda serum [K*] düşer. Normal pH da tüm vücut K %10 kaybı serum [K*l 4 meq/L den 3 meq/L ye düşmesine sebep olur.
pH ve vücut kompozisyonu potasyum metabolizmasını etkilediği halde potasyum alımını ve idrarla potasyum atılımını ölçerek potasyum dengesini sağlayabiliriz. Potasyumun böbrekten atılımını mineralokorrikoid (aldosterone) düzenler. Böbrek yetmezliği, kısmen de olsa akut oligurik böbrek yetmezliği, potasyum retansiyonu ve hiperkalemiye sebep olabilir. Diüretik kullanımı, adrenal steroid fazlalığı, bazı böbrek tubulus hastalıklarında böbrekten potasyum kaybına bağlı olarak hipokalemi görülebilir. Nadiren, alkolik hastalarda ve total parenteral beslenenlerde görüldüğü üzere potasyum alım eksikliğine bağlı olarak hipokalemi görülebilir.