Hastanın oryantasyonunun bozulması tam gelişmiş sepsisin habercisidir. Genellikle pik yapan ateş ve paralitik ileus ortaya çıkar ve 2-3 günü aşkın bir süre seyrederek çok daha ciddi bir duruma gelir, sıcaklık normalin altına düşebilir. Yaranın görünüşü kötüleşir ve lökosit sayısı düşebilir, sonuçta septik şok ortaya çıkar. Yoğun antibiyotik tedavisi başlanmalıdır ve infeksiyon kaynağının saptanması için çaba sarfedilmelidir. Ayırıcı tanı pnömonitis, üriner infeksiyon ve intravenöz katater sepsisi dikkate alınmalıdır. Bir başka sebep bulunmazsa genellikle, septik fokus yaranın kendisidir. Debridman yapılmak zorundadır. Kan volümü, beslenme durumu ve oksijenasyon değerlendirilmelidir. Steroidler verilmemelidir, çünkü zaten zayıf olan immün defansı deprese ederler.
Ekstremiteyi veya gövdeyi çevreleyen yanıklar özel önem taşırlar. İyileşmeyen eskar altındaki şişlik, kan ve lenf akımına turnike gibi etki edebilir ve distal ekstremite şişer, gergin hal alır. Daha yaygın şişme arteryal dolaşımı bozabilir. Longitüdinal eskaratomi veya eskar eksizyonu gerekebilir. Kalıcı değişikliklerden kaçınmak için eskaratomi arteryel iskemi gelişmeden önce uygulanmalıdır. Göğsü veya karnı tutan konstriksiyon ventiasyonu ciddi bir şekilde kısıtlayabilir ve longitüdinal eskaratomiler gerekebilir. Göğüs veya karın üzerinde eskaratomi uygulandığı zaman en az 3 uzun insizyon yapılmalıdır. Anestetikler nadiren gerekir ve yöntem genellikle hastanın odasında uygulanabilir.
Eskiden ciddi yanıkların sık bir komplikasyonu olarak akut gastroduodenal ülserler (Curling) görülürdü, fakat erken ve rutin aritasit uygulaması, beslenme tedavisi ve sepsis oranında azalma ile ilgili olarak şimdilerde insidansı büyük ölçüde düşmektedir.
Çocuklarda ayrı bir önemi olan komplikasyon, elektrolit dengesizliği, hipoksemi infeksiyon veya ilaçlara bağlı nöbetlerdir (seizures), vakaların üçte birinde sebep bulunamaz. En sık sebebi teşkil eden hiponatremi topikal gümüş nitrat kullanımının azalması ile daha seyrek görülmeye başlanmıştır. Sorumlu tutulan ilaçlar penisilin, fenotiyazin, difenhidramin ve aminofilindir.
Hasta küçük miktarlarda ve tekrarlı bir şekilde kusmaya başladığı zaman yaralanmadan sonraki ilk hafta içinde ortaya çıkan akut mide dilatasyonundan şüphelenilmelidir. İmmobilizasyondan dolayı feçes durgunluğu, dehidrasyon ve narkotik analjezik alışkanlığı oldukça nadir görülür.