Yanık Tedavisi

İnhalasyon yaralanmasında kortikosteroid kullanımı tartışmalıdır. Kontrollü çalışmalar immünolojik savunma mekanizmaları üzerine kötü etkilerinden dolayı bu ilaçlardan sakınılması gerektiğini göstermişlerdir.

Wheezing refleks bronkospazmla ilgili ise aerosol yolu ile isoproterenol veya intravenöz olarak aminofilin gibi bronkodilatörler yardımcı olabilir. Buhar (mist) trakeobronşial sekresyonları sulandırabilir ve postural direnaj şeklinde uygulanan göğüs fizik tedavisinin de yeri vardır.

Mekanik ventilasyon olmadan (üst solunum yolu obstrüksiyonu gibi) endotrakeal intubasyon uygulandığında buhar ve daimi pozitif basınçlı havalandırma desteği gerekmektedir. Nem sekresyonlann yumuşamasına yardım edecek ve hava yolunun kuruluğunu önleyecektir. Daimi pozitif basınç atelektazinin ve şişen hava yollarının distalindeki birimlerde akciğerin kapanmasının önlenmesine yardım edecektir.

önemli bir akciğer yaralanması bekleniyorsa erken devrede mekanik ventilasyon kurulmalıdır. Göğsü de içine alan geniş vücut yanıkları göğüs duvarı kompliansında azalma, solunum işinde artış ve sonuçta atelektazi ile sonuçlanır. Solunan kimyasal maddelerin sebep olduğu trakeobronşial yaralanma, vücut yanıklarında hızlandırılır. Sonuçta atelektazi ve infeksiyon için ortam oluşturulmuş olur. Sedasyonla birlikte kontrollü vantilasyon yaralanmanın derecesini azaltır ve de enerji tüketimini korur.