NAZOFARENKS TÜMÖRLERİ

Semptomların başlamasıyla tanı konulması arasında 8-10 aylık bir süre vardır. Aşağıdakilerin varlığına bağlı olarak semptomlar değişiktir, III-VII ve IX-XII kafa çiftlerinin tutulması, yumuşak damak levator kaslarının tutulması, ptreygoıd kaslar, foramen lacerum ve karotis kanalı ve Eustachi kanalının tutulması. Baş boyundaki pek az tümör nazal (tıkanıklık), aural (sağırlık veya işitme azalması, kulak ağrısı, çınlama , başağrısı), göze ait (proptosis, diplopia, körlük) nörolojik (diplopi, facial parestezi, Horner sendromu) ve koku almayla ilgili çok sayıda değişik semptomlara neden olur.

Vakaların üçte ikisinden fazlasında ilk muayenede boyunda lenfadenopati vardır ve üçte birinde de ilk semptomdur. Nazofarenks mukoza ve submukozası lenfatiklerden zengindir ve bunların %70M jugulodigastrik nodüllere ve %65 derin üst boyun lenf nodullerine dökülürler. Nervus accesorius boyundaki ve supraclavicular lenf nodülleri de tutulmuş olabilirler. Aşikar primer tümör yokluğunda, özellikle bilateral lenfadenopati varsa, nazofarenks dikkatli muayenesi şarttır.

Epidermoîd karsinoma, değişici hücreli karsinoma ve lenfoepitelioma en çok görülen nazofarenks tümörleridir. Bunların dışında lenfosarkoma, adenokarsinoma, plazmositoma, diğer tip sarkomalar ve melanomalar görülür. Asıl metastaz yolunun lenfatiklerle lenf nodüllerine olmasına rağmen özellikle lenfoma ve lenfoepiteliomalarda lokal, çevre organlara veya uzaklara kan yoluyla da metastaz olabilmektedir.