Adjuvent kemoterapi için birçok klinik deneme hala sürmektedir. Bugün en çok bilgi cyclophosphamide, methotraxate ve fluorouracil (CMF) kombinasyonunun aylık sikluslar halinde 12 kez radikal veya modifiye mastektomide koltuk altı metastazı olan hastalarda kullanılmasında elde edilmiştir. Sonuçlar, kemoterapi yapılmamış kontrollere göre, premenapozal kadınlarda nüksler yanya indiğini göstermiştir. Postmenapozal kadınlarda iyileştirici bir etki görülmemiştir. Bu belki de yan etkiler dolayısıyla tedavinin aksaması ve planlanan tam doz ilacın verilememesine bağlıdır. Değişik ilaçlarla yapılan çalışmalar adjuvant kemoterapinin kıymetini desteklemiş ve hatta bazılarında postmenapozal kadınların yararlandığı da kaydedilmiştir. Kombine ilaç tedavisi tek ilaca üstündür. Son yapılan çalışmalara göre postoperatif 6 aylık CMB’ tedavisi bir yıllık kadar etkilidir.
Hormonların ve antihormonlann da adjuvant tedavide kullanılmasının yararı kanıtlanmıştır. Örneğin östrojen reseptör pozitif kadınlarda tomoxifen melphalan ve fluorouracil’in etkilerini artırmaktadır. İlginç olanı, iyi cevaplann yalnız postmenapozal kadınlarda alınmış olmasıdır.
Adjuvant kemoterapi, uzak metastazı olmayan koltukaltı lenf nodülü pozitif premenapozal kadınlarla bazı seçilmiş postmenapozal hastalarda emniyetle kullanılabilir. Meme kanseri tedavsinde sistemik adjuvant kemoterapi iyice yerleşmiştir. Bununla beraber hangi hasta/hastaların hangi tip kemoterapiden tam yararlanacağı henüz açıkça bilinmemektedir. Şimdiki çalışmalar ve gelecektekiler her hastaya uygun tedavi seçimini kolaylaştıracaktır.