Daha önceki biyopsilerle meme displazisi tanısı konulmuşsa ve hasta anemnezi de klasik olduğunda, kist şüphelenilen kitleye aspirasyon yapılabilir. Kitle üzerindeki deri %1 lik prokain ile infiltre edilip 21 numara iğne ile kiste girilir. Kitle gerçekten kist ise sıvı (yeşil, gri sarımtırak veya kahverengi) çekilir ve kitle kaybolur. Bundan sonra hasta aralıklı kontrol edilir. Aspirasyonda sıvı alınmazsa veya sıvı alındığı halde kitle hala palpe ediliyorsa veya kontrollerde düzensiz kenarlı atipik kitle oluşmuşsa biyopsi yapılmalıdır.
Yaygın meme displazisiyle birlikte meme ağrısı en iyi gece ve gündüz takılan uygun sütyenle travmadan korunarak tedavi edilir. Tedavi etmediği gibi istenilmeyen yan etkileri de olduğundan bunların tedavisinde hormon kullanılmamalıdır. Son zamanlarda sentetik bir androjen olan damazon şiddetli ağrısı olanlarda kullanılmıştır. Bu ilaç hipofızden gonadotropin salgılanmasını süprese eder ve ağır vakalara saklanmalıdır.
Fibrokistik hastalık etyolojisi ve tedavisinde kahve içilmesinin rolü hakkındaki görüşler çelişiktir. Bazı çalışmalara göre diyetten kahvenin çıkarılması fibrokistik hastalığın klinik bulgularını ve semptomları geriletmektedir. Birçok hasta bu çalışmalardan haberdar olduklarından kahve, çikolata ve çayı bıraktıklarında rahatladıklarını bildirmektedirler. Bununla beraber bu gözlemler randomize geniş çalışmalarla desteklenmemiştir.