Ayrıca, ayırıcı tanı ile ilgili ihtimalleri ekarte etmek veya doğrulamak için özel olarak bazı bulgular aranmalıdır.
1.Genel gözlem: Genel gözlem, klinik durumun şiddeti ile ilgili oldukça güvenilir bilgi vermektedir. Hastaların çoğu ne kadar rahatsız olurlarsa olsunlar genelde sakindirler. Viseral ağrı ile kıvranan hastalar (ör. istestinal veya üreteral kolik ile parietal ağrı çeken (ör. A.apandisit, jeneralize peritonit) hareketsiz hastalar bir tezat oluştururlar.
2.Sistemik belirtiler: Sistemik belirtiler akut karma neden olan rapidly progresif veya ilerlemiş hastalıklara eşlik ederler. Şiddetli solukluk, takikardi, takipne ve terleme majör intraabdominal kanamaya işaret eder (ör. Aort anevrizması veya dış gebelik rüptürü). Ekstraabdominal durumlar hızla ekarte edilmelidir, fakat intraabdominal bir olayın karakteri yalnızca laparotomi ile ortaya çıkarılabilir.
3.Ateş: Divertikülit, akut kolesistit ve apandisit gibi iltihabi olaylarda hafif bir ateş olağandır. Genç bir kadında sistemik bir bulgu olmadan alt karında hassasiyetle birlikte görülen yüksek ateşte akut salpenjit akla gelir. Dezoryantasyon veya ekstrem letarji ile birlikte çok yüksek bir ateş [> 39°C (102.2°F)], dalgalı ateş veya üşüme, titreme ise septik şok başlangıcını gösterir. Bu durum sıklıkla ileri peritonit, akut kolanjit veya pyelonefrite bağlıdır. Bu gözlemler daha ileri aşamadaki yapılması gereken muayene ve testleri de gösterir.