Peritoneal sıvının akış yönü, diyafragmanın alt yüzünde yer alan lenfatiklere doğrudur. Periton boşluğundaki -20.” m lik büyüklüğe kadar bakteriler dahil küçük partiküller, diyafragmanın alt yüzünde yer alan lenfatikler aracılığıyla, başta sağ torasik duktusa drene edilerek ortamdan uzaklaştırılabilirler.
Normal koşullarda periton boşluğu sterildir. Az sayıdaki bakteri etkin bir şekilde uzaklaştırılırsa da, aşırı ve sürekli kontaminasyon bu savunma mekanizmasının üstesinden geldiğinde peritonitis oluşumu kaçınılmaz olur. Doku zedelenmesine cevap olarak periton ince mezotelyel tabakası içindeki mast hücrelerinden açığa çıkan histamin ve diğer vazoaktif maddeler damarsal geçirgenliği artırırlar. Böylece fibrinojenden zengin plazma eksüdasyonu oluşur, bakterilerle savaşımda önemli rolü olan kompleman ve opsonik proteinler sağlanmış olur.
Zedelenen mezotel hücrelerinden açığa çıkan doku tromboplastini fibrinojeni fibrine çevirir, böylece kollajen birikintileri ve fibröz yapışıklıklar teşekkül eder. Sağlıklı kişilerde bu reaksiyon hücre tabakasında mevcut plazminojen aktivatörleri sayesinde çok sınırlı kalırsa da, aşırı doku zedelenmesi ve infeksiyon durumlarında plazminojen aktivatörleri kolaylıkla aktivitelerini yitirirler. Sepsise katkıda bulanan endotoksin kaynağı olan bakteri kümeleri fibrin pıhülarınca sınırlanma aynı zamanda bakterilerin ortamdan temizlenmesini de engelleyebilir.
OMENTUM peritoneal iltihaplanma ve infeksiyonun kontrolünde aktif rol oynayan, damarlanması oldukça iyi, kolay katlanabilir, hareketli iki katlı periton yaprağıdır. Perfore ülserde olduğu gibi organ delinmelerinde veya rüptüre apendiks gibi enfeksiyon alanlarını sınırlamak ve iskemik visserlerin kolletaral kanlanmasını sağlamak için uygun bir yapıya sahiptir. Ortamdaki bakterileri temizleme işlevine ise küçük partikülleri absorbe etme ve opsonize edilememiş bakteriler için fagositleri sağlamakta dahildir.