Yaygın peritonitten korunmada omentum önemli role sahiptir. Tüberküloz gibi kronik infeksiyonlarda olaya iştirak ederek kalınlaşmış, imflame kitle halini alır. omentitis, epip-lotis gibi spesifik olmayan iltihaplan genellikle daha önceki omentum torsiyonu sekelidir ve müphem karın ağrısına yol açar.
Torsiyon ve İnfarktüs
Omentumun serbest bölümü adezyon veya herni kesesine girerek sabit hale geldiğinde omentumun primer (spontan) torsiyonu gelişebilir. Pedikülü etrafında rotasyona uğradığında, gelişen vasküler oklüzyon iskemik nekroza yolaçar. Abdominal travma veya poliarteritis-nodoza gibi vasküler lezyonlara sekonder omentum infarktüsleride oluşabilir.
Bulantı ve kusmanın eşlik ettiği akut karın ağrısı, olayın yerine sınırlı, çoğunlukla sağ kısmında Mc.Burney noktasının sağında hassasiyet başlıca klinik özelliğidir. 1/3 olguda mobil, hassas kitle palpe edilebilir. Bu bulgu akut apendisiti veya kolesistiti telkin edebilirse de, bu hastalıklar için tipik özellikte değildir. Bu klinik bulgularla cerrahi eksplorasyon yapıldığında, hemorajik, nekrotik omentum segmenti, seroanjinö karmiçi sıvı ve normal apendiks saptanır. Hastalıklı omentum segmentinin rezeksiyonu tam iyileşme sağlar.