Gastrik sıvının komponentleri şunlardır

B.Pepsinojen: Pepsinojenler oxyntikbez alanında (ve daha az oranda pilorik bez bölgesinde ) şef hücreler tarafından sentez edilir ve görülebilir granüller halinde depo edilir. Gastrin ve sekretinin de effektif olmasına rağmen vagal veya intramural kolinerjik stimulus en kuvvetli, pepsınojen salgılatan faktörlerdir. Büyük molekülden bir polipeptit ayrılmasını sağlayan öncü zymogen (proenzim) pH 5 in altına düştüğü zaman aktive edilir. Pepsin özellikle feninalanin, trozin veya lösin içeren peptit bağlannı koparır. Bu olayda pH yaklaşık 2 dir. Pepsin aktivitesi pH 5 in üstünde kalkar ve pH 8 in üstünde molekül irreversible olarak denatüre olur.

C.Intrensek Faktör: İntrensek Faktör parietel hücrelerden salgılanır. Diyet kaynaklı B12 vitamini ile birleşir ve vitaminin absorbsiyonunu artırır. Absorbsiyon aktif bir yolla terminal ileumdan olur.

intrensek faktör salgısı, parietal hücrelerden H+, output’unu uyaran bir stimulus ile artar. Pernisiyoz aiıemi, parietal mukoza hücre atrofisi, intrensek faktör eksikliği ve anemi ile karakterlidir. Gastrik asit sekresyonunu azaltan ameliyatlardan sonra B vitamininde subklinik bir azalma bildirilmiştir ve bu hasta-lardaki anormal Schilling testi intrensek faktör verilerek düzeltilebilir. Total gastrektomi B vitaminin parenteral alınmasını zorunlu kılar.

D.Kan Grubu Maddeleri: İnsanların %75’i kan grubu antijenlerini gastrik sıvıya sekrete ederler. Bu hususiyet, sekresyon yapmayanlara nazaran duedonal ülser insidansının alçak olmasına dayanarak genetik olarak tespit edilmiştir.

E.Elektrolitler: Gastrik sekresyonun tek özelliği parietal hücrelerin bir ürünü olan yüksek hidroklorik asit konsantrasyonuna sahip olmasıdır. Sekresyon sırasında H konsantrasyonu yükselirken buna karşılık Na+ düşer. K + yaklaşık 5-10 mEq/ L’de sabit kalır. Klorit konsantrasyonu 150 mEq/L civarında kalır ve gastrik sıvı değişik sekresyon hızı ile bunun izotonik sitesini sağlar.