Asit Sekresyonunun Stimulasyonu

l.Sefalik faz: Beyin üzerine etki eden uyarılar, vagal efferent aktivitenin artmasına ve asit sekresyonuna yol açar. Görüntü koku, tad, hatta iştah açıcı bir yiyeceğin düşüncesi bile bu tepkiyi ortaya çıkarabilir. Bu etki tamamen vagal olarak ortaya çıkmakta ve vagatomy ile ortadan kaldırılmaktadır. Vagal dürtülerin asit miktarını artırmak için parietal hücreler üzerine direk etkileri bulunmaktadır.

2.Gastrik Faz: Yiyeceklerin mideye gelişi, mekanik ve kimyasal dürtüler yoluyla gastrin salgılanmasını sağlar. Antrumun gerilmesi, genişlemesi (distansiyonu) temel mekanik dürtüdür. Proteinin hazmında ortaya çıkan ürünler de antral mukoza ile temas sonucu gastrini serbest bırakırlar.

Midede yiyecek maddelerin bulunuşu, uzun vagal reflexleri ve merkezi sinir sistemine vagal afferentler yardımıyla geçen ve daha sonra dönerek parietal hücreleri uyaran dürtüleri harekete geçirir.

Gastrik fazın3.bir durumu da Pariatal hücre alanının şişmesinin gastrin üzerindeki (büyük bir ihtimalle lokal intramural kolinerjik reflexler vasıtasıyla) hassaslaştırıcı etkisidir.

3.İntestinal faz: İntestinal fazın gastrik sekresyonun uyarılmasındaki rolü tamamen incelenmemiştir. Çeşitli deneyler göstermiştir ki, irice barsakta yiyeceğin varlığı, mideden asit sekresyonunu uyaran entero-oxyntik bir hormonal faktörün serbest bırakılmasını sağlamaktadır.