Makroskopik olarak fokal nodüler hiperplazideki lezyon iyi sınırlanmış sert, ten renginde genellikle subkapsüler olan, 2-3 cm. çapında bir kitledir. Semptomatik hastalarda lezyonlar ortalama 4-7 cm. çapta ve bazen multipldir. Lezyonların %80’i soliterdir. Kesit yüzeyinin görünümü patogonomoniktir: Yıldız şeklinde santral bir skar vardır ve buradan ışınsal tarzda fibröz septalar yayılarak lezyonu lobüllere böler. Histolojik olarak, normal görümünde hepatositlerin nodüler agregasyonu görülür, santral venler veya portal triadlar yoktur. Nodüllerde safra kanalı proliferasyonu vardır.
Fokal nodüler hiperplazili hastaların çoğu asemptomatiktir. Semptomatik olan hastalarda, sağ üst kadranda kitle veya rahatsızlık hissi yada her ikisi birden görülür. Hepatik adenomların aksine, bu lezyonlar nadiren büyür veya kanar. Asemptomatik lezyonların doğal seyri benigndir. Diffüz fokal nodüler hiperplazili az sayıda hastada portal hipertansiyon gelişir.
Karaciğer fonksiyon testleri ve alfa-fetoprotein seviyeleri genellikle normaldir. Karaciğer sintigrafisinde çoğunlukla dolma defekti görülmez; CT scanlarda ise görülür. Arteriografide hipervaskülarite görülür.
Oral kontreseptif alan hastalarda bu ilaçlar kesilmelidir. Semptomatik lezyonlar çıkarılmalıdır; çoğunluğu oluşturan asemptomatik lezyonlara ise dokunulmamalıdır. Frozen section ile yapılan patolojik incelemede güvenilir bir şekilde fokal nodüler hiperplazi tanısı konabilir.