Diffüz pulmoner hemorajik sendromlar

Bu otoimmün hastalıkta, otoantikarların alveol ve glomerül bazal membranlarına bağlanmasının sonu­cu olarak aktive olan kompleman sistemi şiddetli doku hasarına yol açar. Pulmoner alveoiar hemorajiye bağlı hemoptizi ve glomerulonefrite bağlı hematüri vardır .

idiopatik pulmoner hemosiderosis

En sık olarak çocuklarda görülen, rekürren hemopti­zi, öksürük ve dispne epizodlarıyla karakterize, etyolojisi bilinmeyen nadir bir hastalıktır. Tip II pnömosit hiperplazisiyle beraber diffüz alveoiar hasar vardır.

Romatoid hastalık

Romatolojik hastalıklı hastaların %10-15’inde akciğerler ve plevra da etkilenir

Ekstrensik allerjik alveolit

Bu immunearacılı interstisiyel granülamatöz inflamasyon organik tozların inhalasyonuyla oluşur. En sık görülen tipleri çiftçi akciğeri (samandaki fungal sporların inhalasyonu sonucu) ve pigeon fancier’s lung (kuş pisliğindeki avian protein antijeninin inhalasyonu sonucu)’dır.

Patogenezinde inhale antijene karşı tip 3 (immün kompleks depolanması) ve tip 4 (gecikmiş hücresel immünite) hipersensitivite reaksiyonlarının kombi­nasyonu rol oynar. Üst loblarda daha belirgin olmak üzere diffüz interstisiyel fibrosisle sonuçlanır. İlerleyi­cidir ve balpeteği (honeycomb) akciğeri oluşumu ve solunum yetmezliğiyle sonuçlanır.