Damar Hastalıkları

örneğin: kitap okurken beynin fazla kana ihtiyacı varsa, yemekten sonra hazım için fazla kan gerekiyorsa, kalbin egzersiz, heyecan gibi nedenlerle daha çok çalışması gerekiyorsa olan yolları genişletmek veya gerektiğinde bunlara ek yan kolları açmak yoluyla o bölgeye daha fazla besleyici kanı gönderir. kirli kanı da atılma organlarına, kendi içinde de akciğerlere, böbreklere, bağırsak sistemine taşır. damarlar kalbin pompa etkisi ile akciğer alanından temizlenmiş olan kanı hayati organlara göndermektedir.

Damar hastalıkları nelerdir? neden olur?

Bütün yaşam boyunca kalbin pompaladığı kanı organlara taşıyan damarlar yaşamın değişik etkenleriyle hastalanabilir. kaza, çarpma gibi nedenlerle kopabilir, yırtılabilir. içindeki kanın pıhtılanması nedeniyle aniden damarlar tıkanabilir. ayrıca iltihabi olaylar damarda da iltihaplanmalara yol açabilir. bütün bunlar ani oluşumlara neden olur ve damarın beslediği doku veya organların görev yapmasını engeller. hatta o organın ölümüne yol açabilir. bu organ beyin, kalp gibi hayati önemdeyse o şahsın ölümüne yol açabilir. kol ve bacaklarda oluşan damar tıkanıklıkları kangrenler meydana getirebilir.

Yaşam süresince devamlı çalışan damarlar zamanla yıpranır, özellikle en fazla travmaya uğrayan bölümlerde yer yer kireç kolesterinden oluşan aterom dediğimiz plaklar oluşur ve zamanla damarın tıkanmasına kadar gider. bu oluşum yavaş geliştiği takdirde vücut yan kollarını göreve çağırmak suretiyle o organa kan taşımaya çalışır. bu yeterli olmazsa dolaşım bozukluğunun işaretleri kendini gösterir. bu tarz damar hastalığına halk dilinde damar sertliği denmektedir.”

Varis nedir?

Başta değindiğimiz gibi dönüş dolaşımı dediğimiz toplardamarlardaki dolaşım insanlarda daha güç şartlarda olmakta. yerçekiminin büyük etkisi, uzun süre ayakta hareketsiz kalmak, kadınlarla hamilelik dönemi, dolaşımda basıncın artmasına, dolayısıyla kapakların zorlanmasına neden olur. bu zorlama sonucu zamanla varis dediğimiz kıvrımlı büyük damarlar ortaya çıkar.

Damar hastalıkları en çok hangi yaşlarda ortaya çıkar?

“Damar sertliği diye nitelendirilen dejeneretif tip damar hastalıkları ileri yaşlarda görülür. fizyolojik bir yaşlanma olan damar sertliğini, diabet yani şeker hastalığı, şişmanlık beslenme sisteminin ve bünyenin neden olduğu kandaki yağlı maddelerin yüksekliği, hipertansiyon ve stresler hızlandırır.”

Sigara ve alkolün damar hastalıkları üzerinde etkisi var mıdır?

Damar hastalıklarının en büyük nedeni sigara ve alkoldür. özellikle gençlerde rastladığımız bürger hastalığı denilen bir çeşit iltihabi damar hastalığının kesin nedeni sigaradır. hasta sigarayı bıraktığında bu hastalık duraklamaktadır. alkol sigaradan sonra en zararlı etkendir. halk arasında alkol özellikle viski damar açıcı olarak bilinir. oysa viskinin tedavi edici hiçbir özelliği yoktur.

Tansiyon nedir?

Belirtileri nelerdir?

Damar hastalarının nelere dikkat etmelerini öneririz?

“Zayıflık ve egzersiz damar hastalıklarının tedavisinde en önemli unsurlardır. damar hastaları şişmanlamaktan kesinlikle kaçınmalıdır. şişmanlatıcı besinler almamalı ve egzersize önem vermeliler. damar hastalarına önerilen diyet çocukluk zamanında başlaması gereken diyettir. damar duvarlarını bozacak gıda rejimi gençlikten itibaren yasaklanır. daha sonraki yaşlarda ise diyetle hastalığın ilerlemesi önlenebilir. damar hastaları için üç beyaz zehir vardır. un, tuz, şeker, bunların yanında hayvani yağlar kaçınılması gereken maddelerdir.”

• Vasküler oklüzyon: Duodenum birinci kısmı hariç tüm ince bağırsağı besleyen (SMA) süperior mezenterik arter lojunda emboli sonucudur. Bağırsak enfark-ının genişliği tıkanıklığın proksimalde veya distalde olmasına bağlıdır. Emboliler; MI sonucu oluşan muraltrombüsten, mitral veya Aort kapağı üzerindeki trombotik ve vejetasyonlardan ya da sol atrial trombüsten kaynaklanır.
• Vasküler stenozis: (daha nadir) Tromboz tipik olarak ağır aterosklerotik mezenterik arterde aortodan ayrıldıktan hemen sonra görülür, ince bağırsak enfarktüsü yaygındır ve genellikle fataldir.
• Vaskülitik sendromlar: Örn. PAN, Henoch-Schön-lein purpura, SLE.