Sağlık Kontrolleri ve Görüntüleme Testleri

Tutumlarınız ve alışkanlıkları­nız, hastalık riskinizi büyük ölçüde etkiler; bu bilgiyi doktorunuzla paylaşmak, uygun koruyucu yön­temleri uygulamaya başlamak için en iyisidir.

Koruyucu fiziksel incelemeler ve görüntüleme testleri, hastalıkla­ra erken bir safhada tanı koymak amacıyla tasarlanmıştır, ancak sü­reçler kusursuz değildir. Fiziksel  incelemelerin hiçbir kısmı ya da hiçbir görüntüleme testi, tam olarak doğru değildir. Her ikisi de, “yalan­cı negatif’ ya da “yalancı pozitif’ sonuçlar verebilir. Yalancı negatif test sonuçları, yanlış yere bir güven hissi uyandırabilir ve yalancı pozitif test sonuçları da gereksiz yere kay­gılanmaya ya da ek testlerin uygu­lanmasına sebebiyet verebilir.

Otoriteler, koruyucu fiziksel incelemelerin belli bir kısmının ya da belli görüntüleme testlerinin, gerçekten uygulanmaya değer olup olmadığı konusunda hemfikir değil­lerdir. Belli başlı bazı testlerin (örne­ğin, pap smear/simir testinin) taşı­dığı önemle ilgili olarak, neredeyse tüm otoriteler fikir birliği içerisinde olsalar da, diğer testlerin önem de­recesine ilişkin farklı görüşler mev­cuttur. Görüş farklılıkları, çoğunluk­la, bir testin sonucu yalancı negatif veya yalancı pozitif olduğunda, getireceği sonuçların ne kadar kötü olabileceğine dair varılan yargılar­dan kaynaklanmaktadır.