Muayene Sırasında Kullanılan Tıbbi Cihazlar

Steteskop: Bu cihaz, sesleri kuvvetlendirir ve başlıca, kalp, atarda­marlar, akciğerler ve karın bölgesinde bulunan organları dinlemek için kullanılır. Bazen doktor, harflerin akciğerlerden gelirken nasıl bir ses çıkardığını duyabilmek için, bazı harfleri söylemenizi isteyebilir (A ya da E gibi).

Oftalmoskop: Bu cihaz, doktorun, dış kesimden (kornea) başlayarak, lensten içeri ve son olarak da retinaya kadar, gözlerinizin içini görmesini sağlar.

Otoskop: Bu cihaz, hekiminizin, kulaklarınızın, burnunuzun ve ağzınızın içini görmesini sağlar. Kulak zarınızın titreşimlerini göstermek için kulak kanalınıza hava üfleyen bir aparatı da olabilir.

Dil basacağı: Bu tahta alet, doktorunuzun, boğazınızın arka kısmını daha iyi görebilmesi için dilinizi aşağıya doğru bastırmak için kullanılır. “Aaaa” sesini çıkardığınızda, görüş çok daha iyi olur.

Refleks çekici: Bu küçük plastik çekiç, doktorunuzun reflekslerinizi ölçmesini sağlar. En çok refleks ölçülen bölgeler, dizler, ayak bilekleri ve önkollardır.

Vajinal spekulum: Bu metal veya plastik cihaz, doktorun, vajina duvarlarını ve rahim ağzını görebilmesi için vajinanın içine yerleşti­rilir. Aynı zamanda, doktorunuzun Pap smear/simir testi yapmasını ve kültür almasını da sağlar.

Diyapazon (ses çatalı) Bu metal çatal, üzerine vurulduğunda titreşim yaratır. Doktorunuz, bu cihazı, cihazın çıkardığı tonu duyabilme ve yaydığı titreşimi hissedebilme yetinizi ölçmek için kullanır.