Belirti Çizelgeleri Nasıl Kullanılır?

Çizelgeler, hekiminizin yerini almak üzere değil, ne zaman doktorunuzu aramanız gerektiğine karar vermenize yardımcı olmak üzere hazırlanmıştır. Yalnızca yol gösterici talimatlardan oluşmuşlardır ve belli olgulara ilişkin olarak, yalnızca doktorunuz tarafından doğru biçimde verilebilecek tıbbi tavsi­yenin yerini alamazlar.

Bazı çizelgelerde, belirtilerin kendiliklerinden hafifleyip hafif­lemediklerini görmek için bekle­meniz önerilecektir. Tüm durum­larda, sağduyunuzu ön planda tutun; belirtiler şiddetlenir veya sizi kaygılandıracak seviyeye gelirse, vakit kaybetmeden dokto­runuzu arayın.

Düzen Belirti Çizelgeleri Dört Kategoriye Ayrılmıştır:

■ Genel belirtiler (bu çizelgeler genellikle herkes için geçerlidir)
■ Kadınlarda baş gösteren belirtiler
■ Erkeklerde baş gösteren belirtiler
■ Bebek ve çocuklarda baş gösteren belirtiler

Doğru Çizelgeyi Bulmak

İlk olarak, belirtiyi tanımlayın. Belirtinin genel mi, yoksa yaşa veya cinsiyete özgü mü olduğuna karar verin. Örneğin, bebeğiniz kusuyorsa, tüm yaşlar için geçerli olan çizelgeden ziyade, Bebeklerde Kusma çizelgesinde, teşhise yönelik daha iyi bir yol gösterileceğini bilin.

Çizelgeleri Nasıl Kullanmalı?

Her bir çizelgede, bir belirti başlığı ve onu takiben kısa bir tanım veya başka tanıtıcı bilgiler bulunmak­tadır. Belirtiniz için uygun çizel­geyi bulduğunuzdan emin olmak için başlığa ve kısa tanıma bakın.
İlk soruyu cevaplayarak başlayın. Çizelgenin sol üst kısmından başlayıp sağ alt kısmına doğru ilerlemeniz önemlidir. Soruların diziliş sırası, olası uygun teşhise ulaşmanızda önem arz eder.

Her Bir Belirti Çizelgesi aşağı­daki Bölümlere Ayrılmıştır:

SEMPTOMLAR

Bu bölüm, bir “evet” ya da “hayır” cevabı gerektiren sorular içerir. Bir “evet” cevabı verdiğinizde, sizi başka bir soruya veya Harekete Geçmek bölümüne yönlendiren, sağ tarafa doğru çizilmiş oku takip edin. Bir “hayır” cevabı verdi­ğinizde, sizi bir sonraki soruya yönlendiren, aşağı doğru çizilmiş olan oku takip edin. Çizelgenin Harekete Geçmek bölümüne ulaşana kadar, okları takip ederek soruları yanıtlamaya devam edin.

Bu bölümde sunulan tavsiyeler aşağıdaki gibidir:

■ Hemen doktorunuzu arayın. Doktorunuzu arayın ve belirtile­rinizi, ne zaman başladıklarını, nasıl farkına vardığınızı ve kendi kendine tedavi anlamında ne yaptı­ğınızı anlatabilecek durumda olun.

■ Doktorunuzu arayın veya Doktorunuza görünün. Uygun olduğunuzda doktorunuzu arayın veya yakın bir zaman için randevu alın. Belirtilerinizi, ne zaman başladıklarını, nasıl farkına vardı­ğınızı ve kendi kendine tedavi anlamında ne yaptığınızı anlatabi­lecek durumda olun.

Bazı durumlarda, doktorunuzu aramadan önce, belirtilerinizin hafifleyip hafiflemediğini görmek için günler veya haftalar boyunca beklemeniz önerilecektir. Yine de, sağduyunuzu ön planda tutarak, eğer belirtileriniz sizi kaygılandırıyorsa vakit kaybetmeden doktoru­nuzu arayın.