Etkileri: Sıtma önleyici, büzücü, antibakteriyel, antimikrobial, nezle önleyici, kanama önleyici, solucan öldürücü, mantar önleyici, koyulaştırıcı (kökler ve sakız), iltihap giderici, yatıştırıcı
Etkiledikleri: Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella türleri, sıtma, Shigella dysenteriae, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Neisseria gonorrhoeae.
Akasya Hakkında
Akasyalar mide-bağırsak kanalının herhangi bir yerindeki ülserler ve aşırı balgam, nezle, ishal, dizanteri, diş eti iltihabı ve kanamalar için oldukça faydalıdır. Birleşik Devletlerde paraziter hastalıklar için ender kullanılmasına rağmen, diğer kültürlerde bu alanda yaygın olarak kullanılır. Bir tür, Acacia anthelmintica, Etopya’da solucanlar için özeldir; bir başkası A. nilotica Nijerya’da sıtma için özeldir; ve bir başkası, A. polyacantha, Tanzanya’da sıtma için özeldir. Amipli dizanteri için bütün dünyada genel bir kullanımı paylaşırlar.
Akasyalar, veya bazen adlandırıldıkları gibi mimozalar, dünyanın bütün ılıman bölgelerinde yaşarlar. Birleşik Devletlerde pek çok tür vardır, en yaygın olanları Acacia angustissima (dikensiz tek akasya), A. constricts ve A. greggii’dir. Ülkenin bütün güney kısımlarında, en kuzeyde Kansas’a kadar California’dan Florida’ya kadar her yerde yetişir. Son iki tür güneybatıya özgüdür. Şimdi Birleşik Devletler’de ender olarak kullanılan akasya dünyanın geri kalan bölgelerinde öncelikli ilaç olarak kullanılmaya devam edilmektedir.Özellikle Asya ve Afrika’da. Araştırmacılar bu türün inceledikleri her üyesinin antibakteriyel etkinliğe sahip olduğuna işaret etmişlerdir. Akasya bazı Güney Amerika’lı kültürlerde (ekinaka gibi) zehirli sokma ve ısırıklarda özel kabul edilmiş ve benzer şekilde kullanılmıştır: çiğnenen kabuğun özsuyu yutulmuş ve çiğnenen kabuk lapa gibi ışınları yerin üzerine konulmuştur. Batı tıbbında tarihsel olarak kullanılan tür A. catechu’dur. Hindistan’a özgü olmakla beraber, Jamaika ve Karaipler’e kadar batıda da yetiştiği bildirilmektedir. Bütün akasyaların sakızları tıbbi olarak kullanılmaktadır, bir tür, A. Senegal, çok tanınmış arap zamkının kaynağıdır.
Hazırlama ve Dozaj
Akasya genellikle çay, yıkama veya toz olarak kullanılır.
Çay: Güçlü bir kaynatma için, 500 ml suya 30 gr bitki malzemesi kullanın, 15 ila 30 dakika kaynatın, bir gece bekletin, süzün.
Yaprak, sürgün, tohum zarflarını toz halinde kullanın. Shigella, sıtma, dizanteri, ishal için günde 3 ila 12 bardak için.
Çiçek ve yaprakları mide-bağırsak kanalı iltihapları için çay olarak kullanın. Çiçek çayı yatıştırıcıdır.
Kökleri antibakteriyel ve iltihap giderici olan zamkımsı çay hazırlamak için kullanın. Örtücü ve yumuşatıcı olarak iltihapları azaltır, mikrobik enfeksiyonlara karşı savaşır, midebağırsak enfeksiyonlarını yatıştırmak için yardımcıdır.
Yıkama: Yaprak, gövde ve tohum zarfı çayını yeni veya mikrop kapmış yaraları yıkamakta kullanın.
Tohum zarflarını konjonktivitli gözleri tedavi etmek için yıkama hazırlamakta kullanın. 500 ml suya hafifçe ezilmiş beş veya altı temiz tohum zarfı ilave edin, kaynatın, ateşten indirin, vücut ısısına soğuyana kadar bekletin.
Akasya Kullanımı Üzerine Bir Not:Michael Moore dışında Batılı şifalı bitkiciler akasyayı ender olarak anarlar ve seyrek olarak kullanılır. Akasyanın dünya üzerindeki geleneksel kürtürler arasındaki yaygın kullanımı ve modern araştırma sonuçları onun her yerdeki şifalı bitkiciler tarafından kullanımını desteklemektedir.
Toz: Toz haline getirilmiş yaprak, gövde, kabuk, diken mantar hastalıkları ve mikrop kapmış yaralara ve yaralardaki kanamalara ve sonraki enfeksiyonları önlemek için uygulanabilir.
Zamk hazırlama: 1 kısım ağırlık olarak zamkı 3 kısım hacim olarak damıtık su ile karıştırın. Sağlam kapaklı bir şişeye koyun, arasıra çalkalayın, erimeye bırakın, buzdolabında tutun. (Yapışkan bir çamur halini alır.
Dozaj: Ağızdan makata kadar olan mide-bağırsak kanalındaki ağrılı iltihaplanmalar için gerek duyuldukça 1 ila 2 çorba kaşığı (1 5 ila 30 ml)
Akut boğaz enfeksiyonları, ağız ülserleri, mide-bağırsak kanalı ağrılı dizanteri halleri sırasında özellikle faydalıdır. Zamkımsı madde örtecek, yumuşatacak ve mikrop öldürücü etki sağlayacaktır.
Yan Etkiler ve Kullanılmayacağı Haller:
Yoktur.
Akasyanın Alternatifleri:
Meskit (Prosopis julifera, P. Pubescens), güneybatıda çok daha yaygın, ilişkili ve benzer görünümlü bir bitki, ayni şekilde kullanılabilir; aynı hazırlama, aynı dozaj, aynı sonuçlar.