Ekinaka

Ekinaka Hakkında

Ekinaka Üç Durumun Tedavisinde Eşsizdir:Normal dışı Papanicolaou (pap) hücre yayması (kadın-doğum hastalıklarında kullanılan bir inceleme yöntemi), streptokok tonsilliti ve soğuk algınlığı ve gribin çok erken başlangıç dönemleri. Diğer iki durumda fevkalade faydalıdır:Yanıklar, yaralar ve cilt enfeksiyonlarında harici uygulama olarak antibiyotik tozları ve ovma yağlarına katkı maddesi olarak; ve zehirli ısırma ve sokmalara karşı yıkama suyu olarak.

Normal Dışı Pap Hücre Yayması: Ekinaka üçüncü safha displazilerini (normal dışı hücre gelişimi) bile kolaylıkla düzeltir. Ekinaka normal dışı gelişim özellikleri gösteren hücrelerin üzerine doğrudan yerleştirildiğinde, tedavi inatçı ve devamlı olduğu müddetçe, hücreler oldukça kısa bir süre içinde normale dönme eğilimindedirler. Bu konuda ben onun seviyesine yaklaşan bir diğer bitkiyi hiçbir zaman görmedim.

Streptokok Tonsilliti: Bol miktarda tükürük salgısı ile karışan bir ekinaka tentürünün boğaz arkası dokuları ile doğrudan teması streptokoksik boğaz vakalarının kesin ilacıdır. Ekinaka tükürük salgısını kesin olarak uyarır ve onun ağrıyan, şiş bir boğaz olmasına neden olan bu durum veya herhangi bir enfeksiyona karşı mükemmel bir hale getirerek temas ettiği dokuyu uyuşturur. Ben bunu güvenilir bir şekilde etkili buluyorum, yine eğer tedavi ısrarlı ve devamlı olursa. Pek çok vakada (şüpheci bir doktor da dahil), streptokok için boğaz kültürü olumluya dönmüştür; iyileşme genellikle 24 içinde meydana gelmektedir.

Zehirli Sokmalar ve Isırıklar: Ekinaka arılardan çıngıraklı yılan ve akreplere kadar zehirli sokma ve ısırıklar için uzun bir başarılı ile kullanım tarihine sahiptir.

Tehlikeli Karı Enfeksiyonları (bakteri yemi): Gerçi en ciddi durumlardan biri olan bu tür vakalarda ekinaka kullanan modern bir klinisyene rastlamamış olmama rağmen, yirminci yüzyılın başlarında eklektik doktorlar, botanikçi doktorlar görünürde bu uygulamayı başarı ile gerçekleştirmişlerdir. Onun bilinen beyaz küreleri uyarıcı etkisi bu konuda yüksek dozlarda kullanılmasını desteklemektedir.

Hazırlama ve Dozaj

Ekinaka tentür, çay, toz, lapa veya fitil olarak kullanılabilir. Tentür hazırlamak için, E. purpurea’nın taze çiçek başlarını % 95’lik alkol ile 1:2 oranında kullanın (E. angustifolia’nın kuru kökü için, % 70’lik alkol ile 1:5 oranında kullanın).

Dahili Kullanımlar

Strep Tonsilliti: Belirtiler tamamen kaybolana kadar her saat başından az olmamak şartı ile, gerektikçe 30 damla tentür. Tükürük salgısı ile karıştırın ve boğazın geri bölümündeki etkilenen alana yavaş yavaş damlatın.

Soğuk Algınlığı ve Grip Başlangıcı: Belirtiler kaybolana kadar her saat başı 30 damladan az olmamak üzere tentür damlatın. (Not:Soğuk algınlığı ve grip başlangıcında meyan kökü ve kırmızı kök ile karışımı çok daha fazla etkili olur.)

Zehirli Sokmalar ve Isırmalar: Alkol tentürünü eşit miktarda su ile karıştırın ve her 30 dakikada bir etkilenen bölgeyi bol bol yıkayın.

Yıkama: 60 gr çiçek başını 250 ml suda 15 dakika kaynatın, saat demlendirin, ve gerekli sıklıkta zehirli ısırık ve sokmaları bol bol yıkayın.
Toz: Kurutulmuş tohumlar veya kökü olabildiğince ince olarak övün ve yeni veya enfekte yaraların üzerine bol bol serpin. AItınmühür, usnea, meşe ve pelin gibi başka bitkilerle karışım halinde olması çok iyidir.
Lapa: Koyulaşana kadar tozu su ile karıştırın ve etkilenen yerin üzerine koyun.

Anormal Pap Yayması İçin Fitil: E. angustifolia kökünü toz haline getirin, hamur işi kıvamını alana kadar sebze gliserini ile karıştırın, ekmek hamuru kıvamına gelene kadar yeterli miktarda kepekli buğday unu ile karıştırın, fitil şekli verin ve dondurun. (Esnek ama kullanılabilir halde kalacaklardır.) Her akşam (tam yatmadan önce) rahim ağzına yakın olarak bir fitil yerleştirin, ertesi sabah 500 ml suya 15 ml usnea/nergis tentürü ile şırınga yapın (yoksa arta kalanlar gün boyu sızacaktrr). 14 gün boyunca tekrarlayın.

Harici Yaralar:
Doku anormalliklerini düzeltme kapasitesi nedeni ile, ekinaka bu uygulama için mükemmeldir, ve bu alandaki etkinliği dünya çapındaki klinik deneylerle gösterilmiştir. Ekinakanın iltihap giderici, bakteri öldürücü ve hücre normalleştirici etkileri her türlü harici yara için güçlü bir silahtır.

Tehdit Altındaki Ekinaka
Altınmühür gibi, ekinaka da dünyada en fazla suistimal edilen bitkilerden biridir ve genellikle hiçbir faydasının olmayacağı hallerde kullanılır. Sonuç olarak, kırlardaki ekinaka tehdit altındadır, ve bitkinin bütün ekosistemlerinin toplanması bir süre için unutulmalıdır. Maalesef, Echinacea angustifolia’nın yetiştirilmesi çok kolay değildir, yine de bir veya iki çiftlik az miktarlarda (ihtiyacı karşılamaktan uzak) üretmektedirler. Benim tecrübelerime göre, angustifolia kökü yalnızca anormal pap yaymasında tercih edilecek bir bitkidir. Ekinakanın kullanılacağı bütün diğer hallerde, kendilerini her yıl yenileyen E. purpurea tomurcukları kullanılabilirler.

Yan Etkiler ve Kullanılmayacağı Durumlar

Ekinaka bir uyarıcıdır. Gerekli istirahatten kaçınmak veya daha sağlıklı yaşam tercihleri nedeni ile bağışıklık yetersizliği durumlarında sürdürülen bağışıklığın uyarılması hali eğer ilk soğuk algınlığı ve gribin ilerlemesine izin verildi ise, her zaman daha ciddi hastalıklar ile sonlanacaktır. Eğer daha kötü oluyor ve ekinakayı sadece hastalığı savmak için kullanıyor, bağışıklık sisteminin kendisini derin iyileştirme ve gücünü kazanma işlemini sağlamasına izin vermiyorsanız ekinaka kullanılmamalıdır.

Ek İmkanın Alternatifleri

Soğuk Algınlığı ve Gribin Erken Dönemlerinde Bağışıklık Sistemini Uyarmak İçin:Dilimli yapraklı kozalak çiçeği kökü (Rudbeckia faciniata var. ampla), pelin kökü, balzam kökü (Balsaınorfıiza sagitatta), sıtma otu (Eupatorium perfoliatum).
Normal Dışı Pap Yayması İçin:Ekinaka türlerinden herhangi birinin kökü ve benzer şekilde hazırlanan nergis (Calendula officinalis) tomurcukları olabilir.

Harici Yaralar İçin

Usnea, sarımsak, adaçayı, pelin, kriptolepsis.
Zehirli Sokmalar ve Isırmalar İçin:Azalan etki derecesi ile, frenk inciri (Opuntia türleri) kaktüs yaprakları.Yaprakları yatay olarak kesip ayırın ve ışınları ya da sokulan yerin üzerine gazlı bez bandajı ile yerleştirin, her 1 ila 2 saatte bir değiştirin; bağa (Plantago türleri), herhangi bir türün ağızda çiğnenmiş yaprağını ışınları yerin veya yaranın üzerine yerleştirin; dilimli yapraklı kozalak çiçeği kökü tentürü veya yıkama çayı.