a) Kronolojik yaşın saptanması gereken durumlarda (örneğin adli raporlarda),
b) Çocuğun erişkin yaşta ulaşacağı boy uzunluğunun hesaplanmasında,
c) Büyüme-gelişme bozukluklarının tanısında kullanılan bir muayene yöntemidir.
Uzun kemiklerin büyümesi kıkırdak dokunun proliferasyonu ile oluşur (kondroplazi). Osteogenez (kemikleşme) ise kıkırdak dokusunun veya bağ dokusunun kemik dokusuna dönüşmesi süreci için kullanılan terimdir. Bu iki süreç, değişik hormonal ve metabolik etmenlerle düzenlenir. Ön hipofizden salgılanan büyüme hormonu kondroplaziyi, tiroid hormonu ve gonad hormonları ise osteogenezi etkiler. Bununla birlikte bu hormonların sinerj istik etkileri de vardır. Büyüme hormonu eksikliğinde olgunlaşma, tiroid hormonu eksikliğinde boy büyümesi de etkilenir.
Uzun kemiklerin olgunlaşması bağ dokusu, kıkırdak ve mineralizasyon evrelerinden geçer (enkondral kemikleşme). Embriyonal yaşamın 4. haftasında uzun kemiklerin mezanşimal taslakları kıkırdak dokuya dönüşmüştür. Bu kıkırdak kemik taslakları, intrauterin dönemin 7-8. haftasından başlayan ve ergenlik döneminin sonuna kadar devam eden sürede, belirli bir sıra düzeni izleyerek kemikleşmelerini tamamlarlar. Primer kemikleşme merkezleri kemiğin orta kısmından (diafiz) başlar ve uçlara doğru ilerler. Primer kemikleşme oluştuktan sonra ve daha geç olarak (genellikle doğumdan sonra) kıkırdak kemik taslağının uç kısımlarında da çekirdek şeklinde kemikleşme başlar (epifiz çekirdekleri). Epifizlerden başlayan kemikleşme sürecine sekonder kemikleşme adı verilir. Kemik epifizleri-nin büyüklüğü, şekli ve diafiz ile ilişkisi bir kemiğin olgunlaşma derecesini ve boy uzaması potansiyelini verir. Uzun kemiklerin diafizi ile epi-fizi arasında kalan metaıiz kısmı boy büyümesi tamamlanana kadar kıkırdak olarak kalır, ergen
liğin sonunda metafiz – epifiz sınırları birleşince büyüme durur (epifizlerin kapanması). Büyüme devam ettiği sürece epifiz çekirdekleri ile metafiz arasında kıkırdak dokusu bulunur (metafiz kıkırdağı).
Kemiklerin olgunlaşma (osteogenez) derecesi, kemik aşı olarak ifade edilir ve değerlendirme normal çocuklar ile kıyaslama yoluyla yapılır. Kemik olgunlaşması normal olan bir çocukta kemik yaşı, kronolojik yaşa eştir. Kemik yaşının değerlendirilmesi ilk 3 ayda diz ve ayak kemiklerinin, daha büyüklerde el ve elbileği kemiklerinin radyolojik incelemesi ile yapılır. Röntgen filminin okunmasında kriter, ilk 6 yaşta sekonder kemikleşme merkezlerinin ve bilek kemiklerinin sayısı ve büyüklüğü, daha ileri yaşlarda epifiz-diafiz birleşme derecesidir. El ve elbileği grafiierinin okunmasında standart olarak kullanılan atlaslar vardır (Greulich-Pyle atlası, Tanner-Whitehouse atlası). Bu atlaslar sol ,el- el-bileği grafilerinden hazırlanmıştır.
Miadında çocukların tümünde femurun alt epif izi oluşmuştur. Röntgen filminde görülmemesi prematürelik veya kemik olgunlaşmasında gecikme (kongenital hipotiroidi, vb) işaretidir. Miadında doğanların yaklaşık % 60 mda tibianm üst epifizi de belirmiştir.
El ve ayak bilek kemiklerinin birçoğu doğumdan sonra kemikleşir. Doğumda el bileği kemiklerinin hiçbiri henüz olgunlaşmamıştır. Ayak bileği kemiklerinden yalnızca astralagus, kalka-neus ve kuboid doğumda kemikleşmiştir.
Genellikle doğumdan sonra 2-6 ay arasında el bileği kemiklerinden ikisi (capitatum ve ha-matum) kemikleşmeye başlar. 12. ayda bunlar irileşir, ayrıca radius epifizi ile metakarp ve parmak kemiklerinin epifiz çekirdekleri oluşmaya başlar. Daha ileri yaşlarda kemiğin epifiz kısmı daha da olgunlaşarak en sonunda ait olduğu metafiz ile birleşir (epifiz kapanması).
Kız çocuklarında kemik olgunlaşması daima erkeklerden erken olur. Çeşitli yaşlardaki sağlıklı çocuklar arasında da kemiklerin olgunluk derecesi farklılık gösterir. Bu nedenle tartı ve boy ölçümlerinde olduğu gibi kemik gelişmesi için de ortadan sapma (SD) tabloları ve persentil norm eğrileri vardır.
6-7 yaşlarından itibaren ilk önce humerus başı ile büyük tüberosite ve iskiumda olmak üzere epifiz kapanmaları başlar. El ve el bileği epifiz kapanmaları kız çocuklarında 13 yaş, erkeklerde 15 yaş civarında distal falanks epifizlerin-den başlar. En son olarak radius distal epi&i kapanarak (kızlarda 16-16.5, erkeklerde 17.5-18 yaşta) el ve ön kol büyümesi durur.
Kemik yaşının kronolojik yaşa göre ileri oluşu hemen daima hormona! bozukluk sonucudur (idiopatik pubertas precox, adrenogenital sen-drom, över tümörleri, hipotalamus tümörleri, Mc-Cune-Albright sendromu). Kemik yaşının geri kalmasına çok daha sık olarak rastlanır. Kemik gelişmesinde gerilik fazla ise öncelikle tiroid horlek kemiklerinde kemikleşmenin başladığı orta
monu eksikliği düşünülmelidir. Bunun dışında kemik olgunlaşmasını engelleyen durumlar büyüme hormonu eksikliği (hipofizer cücelik), kronik infeksiyonlar, mükopolisakkaridozlar (Hürler sendromu, vb), kondrodistrofi, akondroplazi ve Turner sendromu Cgonadal dysgenesis) olarak sıralanabilir.
Mineralizasyon bozukluklarında D vitamini eksikliği gibi) kemik olgunlaşması normaldir, kemiklerin dansitesi azalmıştır. Cushing hastalığında veya kortikosteroid hormonların uzun süre verilmesinde kemik matriks yapısı bozularak osteoporoz görülür.