Çocuklarda İşitme, Ses Çıkartma ve Konuşma

Çocuklarda İşitme, Ses Çıkartma ve Konuşma

İşitme temel olarak çocuğun bir ses kaynağına tep­kisini gözlemekle yapılır. Bunun için çocuk an­nesinin kucağına oturtulur. Ses kaynağı çocuğun görme alanı dışında olacak şekilde (örneğin ma­saya vurularak kuvvetli ses, kağıt hışırdatılması, konuşmak, kaşığı fincana değdirmek veya çıngı­raklı bir oyuncağın sallanmasıyla) sesler çıkarılır. Aynı işlem her iki kulak için tekrarlanır. Çocuk işitiyor ve ilgileniyorsa 3-4 aylıktan sonra ses kay­nağına gözünü veya başım çevirecektir, 7 aylık çocuk 70 cm uzaklıkta ve horizontal düzeyde ku­lak hizasında olan bir sese başını çevirir. 9 aylık­ta 1 metre uzaklıkta ses kaynağını, diagonal yön­de de olsa lokalize eder. 10-12 aylıkta vertikal dü­zeydeki ses kaynağını da lokalize eder. Tablo 4.1.7 de ilk yaşta normal çocukların seslere tepkisi özetlenmiştir. İşitme güçlüğü kuşkusu olduğu za­man çocuk derhal odiometrik muayene için uz­mana gönderilmelidir.

Ses çıkarma ve konuşma .• Konuşma işlevi zekâ düzeyi, dikkati, işitme belleği, sesleri ayıra­bilme ve artikülasyon yeteneği gibi birçok et­menlere bağlı olarak gelişir. Konuşmanın Öğre­nilebilmesi için başkalarının konuşmasını duy­mak, duyduğunu anlamak (verbal anlama), söy­lemek istediğini formüle edebilme ve seslendire-bilme yeteneklerinin olması gereklidir. Konuşma güçlüğü olan çocuklar genellikle okumayı öğren­mede de güçlük çekerler.

8-9 aylıkta çocuk birçok kelimeyi anlar. 11-12 aylıkta bilinçli olarak 1-2 kelime söyler. 21-24 aylıkta kelimeler birleştirilerek kısa cümle, 3 ya­şında cümle yapılır. Tablo 4.1.8 de ilk yaşlarda konuşma işlevinin gelişmesi verilmiştir.

2 yaşında hiçbir kelimeyi bilinçli olarak söy-leyemeyen, 3 yaşında kısa cümle kuramayan ve 4 yaşında anfâŞtlır cümleler yapamayan çocuk­larda konuşma işlevi belirgin olarak gecikmiştir. Bu gecikme zekâ geriliği, uyarı eksikliği aşırı utangaçlık, psikoloiik sorun, işitme bomkluğu. artikülasyon bozukluğu gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Konuşma sorunu olan bütün ço­cuklar ayrıntılı işitme kontrolünden geçirilmeli­dir.