• Konuşma işlevi zekâ düzeyi, dikkati, işitme belleği, sesleri ayırabilme ve artikülasyon yeteneği gibi birçok etmenlere bağlı olarak gelişir. Konuşmanın Öğrenilebilmesi için başkalarının konuşmasını duymak, duyduğunu anlamak (verbal anlama), söylemek istediğini formüle edebilme ve seslendire-bilme yeteneklerinin olması gereklidir. Konuşma güçlüğü olan çocuklar genellikle okumayı öğrenmede de güçlük çekerler.
8-9 aylıkta çocuk birçok kelimeyi anlar. 11-12 aylıkta bilinçli olarak 1-2 kelime söyler. 21-24 ay lıkta kelimeler birleştirilerek kısa cümle, 3 yaşında cümle yapılır.
2 yaşında hiçbir kelimeyi bilinçli olarak söyleyemeyen, 3 yaşında kısa cümle kuramayan ve 4 yaşında anfâŞtlır cümleler yapamayan çocuklarda konuşma işlevi belirgin olarak gecikmiştir. Bu gecikme zekâ geriliği, uyarı eksikliği aşırı utangaçlık, psikoloiik sorun, işitme bomkluğu. artikülasyon bozukluğu gibi çeşitli nedenlere bağlı olabilir. Konuşma sorunu olan bütün çocuklar ayrıntılı işitme kontrolünden geçirilmelidir.