Bebeklerde Ve Çocukalarda Beslenme

Anne sütü ile doğal beslenmenin erken baş­latılması için bebeğin durumu değerlendirilerek uygulama yapılmalıdır. Çocuk aktif ve sağlık­lı olmalıdır. Bebeğin durumu değerlendirilme­den yapılan çok erken ve fazla veya çok geç ve az beslenme olumsuz sonuçlara yol açabilir. Uy­gun koşullarda ve özellikle anne sütü ile yapı­lan erken beslenme hipoglisemi, hiperpotasemi, hiperbilirubinemi ve azotemi riskini kaldıracak­tır. Anne sütünün verilemediği durumlarda, beslenmenin % 5 şekerli su ile başlatılması ku­rak bugün geçerliliğini kaybetmiştir. Miadında ve sağlıklı yenidoğanda beslenme anne sütü ile, Buna olanak yoksa süt formülleri ile başlatılır. Miadında sağlıklı bir yenidoğan genellikle baş­langıçta bir öğünde 30 mi kadar sütü rahatça alır ve 4 5 gün içinde bu miktar 80 90 mi ye çı­kar.

Preterm bebeklerde aspirasyon tehlikesi ol­duğundan ilk öğünün steril su verilerek başla­tılması önerilir. Bu bebeklerde gerek % 5 şekerli suyun, gerekse süt formüllerinin akciğerlere as pirasyonu tehlikeli olabilir.

Yenidoğan miadında bebeklere ilk 4 hafta ek vitamin verilmesi gerekmez.

Anne çocuk ilişkisinin erken dönemde sağ­lanması, bebeğin anne yanında tutulması croo ming in), doğum öncesinde anne ve babanın beslenmede anne sütünün önemi yönünden eği­tilmesi gibi önlemler ile anne sütü daha erken, bol ve daha uzun süre salgılanır. Hastaneleri­mizde yapılan yanlış bir uygulama yenidoğanm beslenme önce ve sonrasında tartılarak almış ol­duğu anne sütü miktarının hesaplanmasıdır. Sağlıklı bir yenidoğan için meme tartısı adı ve­rilen bu yönteme gerek yoktur. Çocuğun vücut tartısının ilk günlerde günlük ölçümlerle izlen­mesi ile anne sütünün yeterliliği konusunda bilgi edinilir. Meme tartısı özellikle annenin yanında yapılmamalı ve anne, sütünün yeterli olmadığı endişesine kapılmamalıdır. Anne sütü alan yenidoğanda ilave su verilmesine gerek yoktur.