Laringomalasi (basit kongenital laringeal stridor)

Laringomalasinin en sık nedeni larinksi çev­releyen krikoid kıkırdağın normalden yumuşak oluşudur. Bu durum, inspirium sırasında lume nin aşırı kollabe olması ile stridora yol açar. Ba­zen epiglottun uzun ya da eğik, bazı vakalarda ise aritenoid kıkırdakta, ya da ariepiglottik kıv­rımlarda gevşeklik, bu yapıların inspiriumda glottis içine çekilmesiyle darlık nedeni olabilir. Bu nedenlerle bozukluğa «kongenital gevşek larinks», «inspiratuar laringeal koliaps» gibi isimler de verilmiştir.

Laringomalasi, erkeklerde kızlara göre iki kez daha sık görülmektedir. Pectus excavatus ile birlikte olabilir.

Yenidoğan bebekte inspirium kuvvetli bir hava alamı oluşturacak güçte olmadığından ba­sit laringomalaside gürültülü solunum genellik­le çocuk 1 2 aylık olunca farkedilir. Stridor ge­nellikle alçak, bazen ise yüksek frekanslı ve tit­reşimli bir sestir. Genellikle yalnız inspiriumda duyulur. Laringomalaside fonasyon bozulmamış­tır, ses ve ağlama kuvvetlidir. Stridor genellikle devamlı olmayıp intermittandır. Heyecan veya fiziksel aktivite ile artar. Uykuda ve çocuk sa­kinken çok azalır veya kaybolur. Pozisyonla de­ğişir. Sırtüstü yatar pozisyonda artar, yüzüstü durumda ise azalır. Renk, iştah iyidir, tartı alımı normaldir.

Laringoskopik muayene tanıyı kesinleştirir. Hemen doğumdan sonra başlayan, sürekli olan, disfoni, dispne, huzursuzluk gibi belirtiler gös­teren, tartı alımı normal olmayan stridor vaka­larında basit laringomalasi dışında daha ciddi nedenler araştırılmalıdır. Bunun için direkt laringoskopi, bazen de sinefluoroskopi ile boyun ve göğüs radyografisi gibi incelemeler gerekir.

Basit kongenital stridorda prognoz iyidir. Stridor genellikle 6 ile 18 aylar arasında kaybo­lur.   Spesifik bir tedavi  gerekmez.