Plasentada insülini parçalayan proteohtik sistemlerin varlığı ve plasental laktojenik hormon, prolaktin, progesteron ve kortizol gibi gebelikte salgısı artan insülin antagonisti hormonların etkisiyle sağlıklı bir gebelikte de vücudun insülin gereksinimi artar. Bu artan gereksinimi karşılamak için gerekli fazla insülin salgısının yapılamaması durumunda latent veya belirgin olabilen bir «gestasyonel diyabet» (gebelik diyabeti) gelişir. İnsüline bağımlı şekerli diyabeti olan kadınlarda da gebelikte insülin gereksinimi artar. Diyabetin kontrol altına alınması için daha yüksek dozlarda insülin verilmesi ve kan şekerinin normal düzeylerde kalması için hastanın özenle izlenmesi gerekir.
Maternal diyabetik durumun yarattığı patolojik metabolik ortam, fetusu önemli ölçüde etkiler. Annedeki hiperglisemi sonucu fetusta da kan şekeri yüksektir. Bu durum fetus pankreasının beta hücrelerinin uyarılmasına ve fazla insülin salgısına yol açar. Fetal hiperinsülinizm ve annedeki metabolik bozuklukların fetusa yansıması ile diyabetik anne çocuğunda makrosomi, hipoglisemi, hipokalsemi, hyalin membran hastalığı, hiperbilirubinemi, prematürelik, polisitemi, hiperviskozite, renal ven trombozu, sürrenal bezde kanama, kongenital anomaliler, kardiomiyo pati gibi önemli patolojik durumlar gelişir. Bunun sonucu olarak diyabetli annelerden doğan çocuklarda perinatal mortalite yüksektir. Ölü doğum olabilir. Önceleri canlı doğumlarda % 40 a varan ölüm oranı, günümüzde erken gebelikten başlayarak uygun tedavi ile kan şekeri normal
Düzeylerde tutulan ve 32. Gebelik haftasında hastaneye yatırılarak yakın izlemeye alman gebelerde % 25 oranlarına inmiştir.
Abd istatistiklerine göre diyabetli anne çocuklarının sıklığı 1000 gebelikte 34, gestasyonel diyabetli anne çocuklarının sıklığı ise %0.6 dır.
Patogenez
Diyabetli anne çocuklarında görülen birçok bozukluklar, anneden bazı substrâtların plasenta yoluyla çocuğa geçişi ile açıklanabilmektedir .
Normal gebelikte tok durumda insülin düzeyleri yüksektir. Gebelikte organizma fetusa sürekli enerji sağlayabilmek amacıyla besinlerle alman enerjinin daha kolay depolanmasını kolaylaştıran metabolik bir adaptasyon durumu gösterir (kolaylaştırılmış anabolizma durumu). Gebelikte ayrıca, açlık durumunda kan şekerinde hızlı bir azalma ye kan serbest yağ asitleri ve ketoz düzeyinde hızlı bir artma görülür. Bu özellik de fetusa sürekli enerji sağlayabilmek amacıyla annede yedek enerjinin çabuk mobilize olmasını sağlayan ve «açlığa hızlandırılmış tepki» olarak adlandırılan fizyolojik bir adaptasyon mekanizmasıdır.
Diyabetik organizmada insülin eksikliği nedeniyle «kolaylaştırılmış anabolizma» durumu oluşamaz. Glükoz kullanılmadığı için organizma açlık durumundadır. Açlığa hızlandırılmış tepki normal gebelerden çok daha belirgindir. Bunun sonucu olarak hiperglisemiye karşın anne kanında aminoasit ve serbest yağ asit düzeyleri yüksektir.