Siyumundaki fizyolojik düşmenin aşın bir şekli olarak ortaya çıkar. Preterm doğanlar, gestasyon yaşma göre tartısı düşük yenidoğanlar, d vitamini eksikliği olan anne çocukları, hipoparatiroi dili anne çocukları, solunum güçlüğü, hipoglisemi gibi patoloji gösteren yenidoğanlar, erken neonatal hipokalsemi yönünden riskli gruplardır. Düşük doğum tartılı doğanların % 30 40 ın da, diyabetli anne çocuklarının % 50 sinde, as fiktik doğanların % 30 unda hipokalsemi oluşur. Digeorge sendromu ve paratiroid bezinin apla zisi gibi doğumsal hipoparatiroidi sendromların da da hipokalsemi doğumdan sonra erken olarak başlar, ancak geçici değildir. Yenidoğana sodyum bikarbonat uygulanması ile iyonize kalsiyum düzeyi düşerek tetani oluşabilir.
Patogenezde geçici hipoparatiroidi en önemli etmendir. Kalsiyum desteğinin kesilmesi, stresle oluşan glikokortikoid ve kalsitonin fazlalığı, asit baz dengesindeki kayma da hipokalsemi pa togenezinde rol oynayan diğer faktörlerdir.
Erken neonatal hipokalsemi vakalarında serum fosfat düzeyi değişkendir. Kalsiyum düzeyi azalmış, alkali fosfataz değerleri normaldir. Ekg de q t aralığı uzamış bulunur.
Hipokalsemi beklenen yüksek riskli tüm bebeklerde hergün serum kalsiyum ve total protein düzeyleri ölçülmelidir. Hipokalsemi saptandığında damardan kalsiyum verilir.