a) Üriner sistem infeksiyonları
b) Sosyo ekonomik düzey : sosyo ekonomik
Düzeyi düşük kadmlarda perine ve genito üriner sistemde potansiyel infeksiyon etkenlerine daha sık rastlanır. Amnionitis ile fakirlik arasında direkt korelasyon bulunmuştur. Sosyo ekonomik düzeyi düşük olan annelerin çocuklarında prematürelik ovanı yüksektir. Bu grupta gebelik bakteriürisi de sıktır.
c) Antenatal infeksiyon: gebeliğin son üç ayında oluşan akut sistemik bakteriyel infeksiyon ölü doğuma neden olabilir.
d) İntrapartum infaksiyon: barsaklann da patojen bakteri taşıyan asemptomatik kadınların çocuklarına, doğum sırasında infeksiyon bulaşabilir.
Ej zarların erken yırtılması: amniotik zarların erken yırtılması asandan infeksiyona yol açar. İnfeksiyon çocuğa da bulaşır. Bu durum 34 haftalıktan küçük bebeklerde daha sıktır.
f) Korioamnionitis : korioamnionit asandan infeksiyon sonucu oluşur. Korion ve amnios zarlarında, gebeliğin son aylarında koitus ile babadan anneye geçebilen, örneğin gardnerella va ginalis gibi bakteriler korioamnionit yapabilmektedir. Korioamnionit annenin serviks, vajina ve perinesinde bulunan bakteriler ile de oluşabilir. Annede ateş, uterusta yumuşama, perife rik yaymada nötrofil artışı ile birliktedir. Ko rioamnionitte ölü doğum ve prematüre doğum sıktır.
g) Gebelik önleyici spiraller, fetal kandi diasis olasılığını arttırır.
H) gebelikte steroid hormonların kullanılması da yenidoğan infeksiyonları için bir risk faktörüdür.
2. Çocuğa ait risk faktörleri
a) Preterm ve düşük doğum taralı bebekler infeksiyona daha kolay yakalanırlar.
c) Doğum sırasında müdahaleler ; canlandırma işlemleri, endotrakeal intübasyon, gebeye kateter uygulanması bakteriyel infeksiyon riskini arttırır. Müdahaleii doğumlar (forseps, vakum uygulaması) da infeksiyon olasılığını arttırır.
İarı ve baştaki zedelenmeler yenidoğanîarda infeksiyon odağını oluşturabilir. Doğum asfiksisi, metabolik doğumsal bozukluklar, kongenital vi ral infeksiyonlar da bakteriyel infeksiyon için risk faktörleridir.