Neonatal herpes vakalarının % 80 90 mda etken herpes simplex virüs tip ıı dir. Herpes simplex virüs tip ı labial herpes’in etkenidir.
Gerek intranatal, gerekse postnatal bulaşan
yenidoğan herpes infeksiyonunda 1) lokalize
hastalık, 2) lokalize merkezi sinir sistemi hasta
lığı, 3) yaygın hastalık olmak üzere üç değişik
minik tablo oluşabilir. .
Lokalize hastalıkta doğumdan 1 2 hafta sonra deride veziküllü bir döküntü ve konjunktiva da infeksiyon gözlenir. Bazen ağız içinde de ve Ziküller oluşabilir. Lokalize merkezi sinir sistemi hastalığı menenjit bulguları ile seyreder.
Vakaların 2/3 ünde hastalık yaygın (disse mine) tiptedir. Klinik tabloda sistemik ya da nörolojik belirtiler ön plandadır. Sistemik bulgular olarak hipotansiyon, periferik vazokonstriksiyon, böbrek yetersizliği, sarılık, hepatosplenomegali, yaygın kanama ve peteşilerle birlikte giden damar içi pıhtılaşma bozukluğu, apne, pnömoni oluşabilir. Merkezi sinir sistemi patolojisi olan vakalarda konvülziyon ve koma görülür. Ağır vakalarda pseudomonas infeksiyonu da birlikte olabilir. Mortalite yüksektir.
Tanı, deri ve mukoza lezyonlarmdan alman materyelde virüs saptanması ile kesinleşir. Her pes’e karşı antikorlar infeksiyon belirtilerinden 5 6 gün sonra belirmeye başlar ve titre giderek yükselir.
Tedavide idoxuridine, cytosine arabinoside ve adenine arabinoside kullanılmıştır, ancak bunlar toksik ilaçlardır. Son yıllarda acyclovir ile olumlu sonuçlar alındığı bildirilmektedir. Yenidoğanda acyclovir ile 14 gün süreli bir tedavi uygulanır.
Yenidoğanı herpes infeksiyonundan korumak için vaginal herpes infeksiyonu olan annelerde doğum başladıktan sonra zarların açılmasını izleyen 4 saat içinde sezaryan yapılması uygundur. Bu annelerden doğan çocuklarda profi laktik olarak gerek parenteral ve gerekse topi kal acyclovir uygulanmalıdır. Annelere el yıkama yöntemlerinin öğretilmesi de bebeği postna tal infeksiyondan korumak yönünden önemlidir