Çocuklarda Esansiyel yağ asitleri

Yağ asitlerinin esas işlevi enerji sağlamak­tır. Ancak esansiyel yağ asitleri enerji sağlamak dışında vücutta birçok metabolik olaylarda rol oynarlar. Çeşitli dokularda yaygın olarak bulu­nurlar, yağ transportu ve metabolizmasında, hücre membranlarınm bütünlüğünün korunma­sında rol oynarlar. Ayrıca bu yağ asitleri hor­mon gibi kabul edilen bir grup bileşiklerin (prostaglandinler, prostasiklinler, tromboksan lar) ön maddeleridir. Bu bileşikler vücutta kan basıncı, kalp hızı, vasküler dilatasyon, kan pıh­tılaşması, lipoliz olaylarında ve mss fonksiyon­larının regülasyonunda etkindirler.

Linoleik asit eksikliğinde büyümede durak­lama, infeksiyonlara karşı direnç azalması, de­ride ekzemaya benzer lezyonlar, trombositopeni; alfa linolenik asit eksikliğinde parestezi, ağrî, yürüyememe, görme bozukluğu gibi nörolojik belirtiler bildirilmiştir. Ayrıca çoklu doymamış yağlar ile kan kolesterol düzeyinde gözlenen azalma eğiliminin bu yağların içerdikleri lino

Leik asit ile ilgili bir özellik olduğu düşünülmek­tedir.

Linoleik asidin en iyi besinsel kaynakları soya yağı, mısır tohumu ve mısır yağı gibi çoklu doymamış bitkisel yağlardır. Linoleik asit yağ­ların birçoğunda da eser miktarlarda bulunur.

Besinlerde ve vücutta bulunan yağlar

Besinlerde ve vücutta bulunan yağlar, 1) trigliseridler, 2) fosfolipidler, 3) yağ asitleri, 4) kolesterol olarak dört grupta toplanır. Lipo proteinler ve glikolipidler ise yalnız vücutta ya­pılan yağlardır.

Besinlerde bulunan yağ asitlerinin tümü, vü­cut yağ asitlerinin ise çoğunluğu serbest olarak bulunmayıp trigliserid ve fosfolipidler gibi yağ­ların yapısal birimlerini oluştururlar. Ancak yağ asitlerinin ufak bir miktarı, enerji kaynağı ola­rak hemen kullanılmak üzere serbest olarak do­laşımda bulunur.