Roller vardır. Ergosterol ve beta sitosterol bitkisel sterollerdendir.
Kolesterol vücutta yalnızca serbest alkol şeklinde değil aynı zamanda, yağ asitleri ile es terleşmiş şekilde de bulunur. Karaciğer ve glan düler dokular kolesterolden zengindir. İnsan vücudundaki kolesterol ekzojen ve endojen kaynaklıdır.
Kolesterol vücutta bütün hücre membranla rımn yapısında bulunur. Sinir hücrelerinin ve beyin dokusunun ana öğesidir. Safra asitleri, sürrenal korteks hormonları, estrogenler, pro gesteron gibi birçok steroidin biyosentezinde rol oynar. D vitamini de bir kolesterol türevidir.
Kolesterol deride diğer lipidlerle birlikte, birçok kimyasal ajanın etkisini, suda eriyen bazı maddelerin deriden emilmesini ve deriden suyun buharlaşmasını engeller. Vücutta kolesterolün aşırı birikimi, ateroskleroz ve diabetes melli tus gibi hastalık durumlarında görülür.
Kolesterol esterleri ince barsaklarda hidrolize edilir. Barsaktan emilim sırasında büyük kısmı yeniden esterifiye olur. Barsak duvarında şilomikronlar ile birleşerek lenfatik yol ile karaciğere gelir. Kolesterol emilimi, diğer yağların emilimi ile ilişkilidir. Örneğin yağ asitlerinin varlığında kolesterol emilimi artar. Kanda kolesterol serbest şekilde veya lipoprotein kompleksinin bir parçası olarak, yağ asitleri ile esterifiye olmuş şekilde bulunur.
Kolesterolün esas sentez yeri karaciğer hücreleri ve barsak hücreleri olmakla birlikte diğer bütün dokularda yapılabilir. Endojen kolesterol sentezi miktarı, diyetle alınan kolesterol miktarına ve vücutta bulunan miktara göre değişir. Kolesterolün esterifikasyonunda bir karaciğer enzimi olan lecithin cholesterol acyl transferaz (lcat) rol oynar. Kolesterol esterleri de apoli poprotein d tarafından süratle diğer lipoprote inlere değişir. Kolesterol esterleri îipoproteinle rin de bileşimine girer. Özellikle ldl de yüksek oranlarda bulunur.
Metabolize edilen kolesterolün yaklaşık % 80 i safra asitlerine çevrilir ve safra salgısıy la ince barsağa atılır. Gerek safra asitleri, gerekse kolesterol, terminal ileumdan, çok az derecede de kalın barsaklardan devamlı reabsorbe edilir, yeniden karaciğere gelir ve safra ile atılırlar. Bu süreç enterohepatik dolaşım olarak bilinir.
Besinlerde kolesterol en fazla yumurta sarısı, karaciğer, böbrek ve beyinde bulunur. Süt, et, krema, dondurma, peynir gibi besilerde da
Ha az miktarlardadır .kolesterolün çok az oldu yağların parçalanması
ğu veya hiç bulunmadığı besiler sebze ve mey
veler, yumurta akı, az yağlı balıklardır. Tablo trigliserid katabolizmasmda ilk basamak
7,3.6 çeşitli besinlerin kolesterol ile doymuş ve bu caddelerin gliserol ve yağ asitlerine hidro
Vücut tarafından günde sentez edilen ve metabolize olan kolesterol miktarı diyetle almandan çok daha fazladır. Bununla birlikte diyetteki kolesterol ve yağ miktarları serum kolesterol düzeyini etkiler:
- Yüksek kolesterol içeren diyetlerin alımı, kan kolesterol düzeyini birkaç mg/dl. Yükseltir.
- Yalnız satüre yağlardan oluşan bir diyet (tereyağı, et yağı, hindistancevizi yağı) ile kan kolesterol düzeyi 100 mi de 40 50 mg kadar yükselebilir.
- Tekli doymamış yağ asitlerinden zengin diyetin serum kolesterolü üzerine etkisi yoktur.
- Çoklu doymamış yağ asitlerinden zengin bir diyet (mısır yağı, pamuk tohumu yağı, ayçiçeği yağı) serum kolesterol düzeyini düşürür.
- Diyetteki lifli besinler safra asitlerini bağlayıp emilimlerini önlediklerinden serum kolesterolünü azaltıcı etki yaparlar.
Kanda serum albümine bağlı olarak non esteri fiye şekilde taşınır. Yağ asitleri hızla dokular tarafından alınırlar, bu nedenle plazma düzeyleri düşüktür. Yağ asitleri dokularda 2 karbon ünitesine kadar yıkılır ve bu da koenzim a ile bileşim yapar. Aynı bileşim, glükoz metabolizmasının da bir ara metabolitidir. Yağ asitleri ve glükoz aynı yol ile okside olmaktadırlar.
Vücuttaki bütün dokular enerji için yağ asitlerini kullanabilirler. Kas dokusu, glükoz mevcut olsa bile enerjisinin büyük bölümünü yağ asitlerinden sağlar.
Gliserol yalnızca birkaç dokuda okside olabilir. Bu nedenle gliserolün büyük çoğunluğu karaciğere taşınarak orada enerji için okside olur veya yeni trigliseridlerin sentezi için kullanılır.
Karaciğer, yağ metabolizmasını düzenleyen organdır. Karbonhidratlardan, az olarak da proteinlerden trigliserid sentezi; trigliseridlerden fosfolipid ve kolesterol gibi diğer lipidlerin sentezi; yağ asitlerinin desaturasyonu ve enerji için kullanılmak üzere trigliseridlerin yıkımı karaciğerde yapılan işlevlerdir. Normal koşullarda karaciğer okside edebildiğinden daha fazla ase til coa yapar. 2 mol asetil coa da asetoasetik asidi meydana getirir. Asetoasetik asit karaciğer hücre membranlarından diffüze olarak periferik dokulara taşınır. Burada yeniden asetil coa’ya
Çevrilir ve okside oîur. Kontrolsüz diabetes mel litus ve uzun süreli açlık durumlarında olduğu gibi vücut enerji için yalnızca depo yağlarını kullandığı zaman karaciğerde trigliserid yıkımı artar ve asetoasetik asit yapımı, periferik dokuların kullanma yeteneğini aşarak bu maddelerin kan düzeyleri artar. Asetoasetik asidin bir kısmı beta hidroksibütirik aside ve asetona çevrilir. Bu üç madde keton cisimleri olarak bilinirler. Asetoasetik asit ve beta hidroksibütirik asit, zorunlu olarak kanda na iyonları ile bileşim yaparak idrarla atılırlar. Böylece vücuttan baz kaybına yol açarlar ve bu durum kontrol altına alınmazsa asidoz gelişir.
Yağ metabolizmasını etkileyen hormonlar
Karbonhidrat metabolizmasını etkileyen hormonlar, yağ, metabolizmasını da etkiler.
İnsülin yağ sentezini arttırırken, yağ kulla^ nımını inhibe eder. Ayrıca insülinin lipoprotein lipazı aktive edici etkisi de vardır. «hormona duyarlı lipaz hsl» adlı madde dokudan yağ mo bilizasyonunu arttıran, hormon bünyesinde ve insülin kontrolünde salgılanan bir maddedir. Tiroksin, acth ve sürrenaî glükokortikoidlerinin, epinefrin ve norepinefrinin, yağların mobilizas yonu arttırıcı etkileri vardır.