Düşük sosyoekonomik koşullarda, aıorekside, gastro-intestinal hastalık ve malabsorpsiyonda, INH alanlarda pellagra gelişebilir. Karsinoid tümörler, Hartnup hastalığı ve triptofan metabolizması bozuklukları pellagranın geliştiği diğer durumlardır.
Triptofanniasin metabolizması için gerekli birçok enzimler B6 vitaminine bağımlıdır. Diyette lösin miktarının yüksek olması, B6 vitaminine gereksinimini arttırır. B6 vitamininden fakir bir diyet alanlarda lösin alımının fazlalığı dolaylı olarak niasin eksikliğine neden olabilmektedir. Hindistan’da süpürgeotu ve ak darı çeşitleri yiyenlerde pellagra etiopatogenezinin bu şekilde olduğu gösterilmiştir.
KLİNİK BULGULAR
Pellagra, derinin güneşe açık bölgelerinde simetrik eritemler, keskin kenarlı plaklar (pellagra eldiveni, Casal gerdanlığı) gibi deri belirtileri stomatit, glossit gibi mukoza lezyonlari; diyare, anoreksi, hazımsızlık şeklinde gastrointestinal bozukluklar ve demans, depresyon, oriyan-tasyon bozukluğu, dalgınlık, tremor, konvülziyon gibi sinir sistemi ile ilgili belirtileri ile tanınır. Dilin uç ve lateral bölgeleri kırmızı renktedir ve papillaları silinmiştir. Papillada ülserasyon, dil üzerinde yarıklar olabilir. Glossit, riboflavin yetersizliğinde görülene benzer ve bazen bu iki vitaminin eksikliği birlikte bulunur.
Pellagra çocuklarda nadirdir ve genellikle yalnızca deri belirtileriyle seyreder.
TANI
İdrarda N-metil nikotinamid’in azaldığını göstermek tanıda yardımcıdır.
TEDAVİ
Pellagra yalnızca nikotinik asit (niasin) vererek tedavi edilemeyecek kompleks bir besinsel defekttir. Tedavide niasin ve triptofanın diğer vitaminlerle, özellikle tiamin ve riboflavin ile birlikte verilmesi uygundur. Tedavide nikotinik asit tedavisinde görülen yanma ve kızarıklığı yaratmadığı için nikotinamid tercih edilir. Nikotinamid oral yolla 50-300 mg/gün uygulanır. Ağır pellagrada ve emilim bozukluğu olan vakalarda nikotinamid 50-100 mg/dozda derialtı yoluyla verilir. Tedavi ile 24 saat içinde yanıt alınır. Di-yare azalır, dilde kırmızılık kaybolmaya başlar. Ancak mental bozukluğu olan vakalarda uzun süreli beslenme yetersizliği söz konusu olduğundan, tedaviye iyi yanıt alınmayabilir. Pellagra vakalarına mısırdan fakir, etten zengin bir diyet önerilir.
Yüksek dozda niasin deride yanma, vazodilatasyon ve buna bağlı deri kızarıklığı ve yanma hissine neden olur. Bunun dışında toksik bir etkisi yoktur.
KORUNMA