Çocuklarda Kuduz Aşısı

Genellikle infekte bir hayvan tarafından ısı­rılmakla bulaşan kuduz öldürücü bir hastalıktır.

Kuduz aşısı yüz yıl önce Pasteur Chamberland ve Roux tarafından bulunmuştur. İlk aşı ku­duz bir köpeğin omurilik ve beyninden alman parçalardan hazırlanan eriyiğin tavşana nakli ile üretilmiştir. Kuduz aşılarından biri olan Semple aşısı, tavşan veya koyun beyninden ha­zırlanan bir aşıdır. Antijenik gücü iyi olmakla beraber arzu edilmeyen nörolojik komplikasyonlarınm sık olması nedeniyle son yıllarda kullanı­mı azalmıştır. Aşı komplikasyonu olarak lokal reaksiyonlar, ensefalit, poliradikülit, myelit 1/1700, yalnızca MSS komplikasyonu 1/4000-8000 olarak belirtilmektedir. MSS komplikasyonu gös­teren kişilerin, de 1/3 ü kaybedilmektedir.

Ülkemizdeki kuduz hastanelerinde Semple aşısı uygulanmaktadır. Aşı, kuduz veya kuduz olma olasılığı fazla olan bir hayvan tarafından ısırılanlara uygulanır. İlk gün 0.5 ml/kg kuduz antiserumu yapılır. İkinci günden itibaren ilk hafta günde 6 mi, sonra günde 4 mi aşı karın bölgesinde deri altına toplam 20 enjeksiyon ola­rak uygulanır.

Şüpheli temas ve ısırıklarda ise 14 günlük aşı programı uygulanır. Bu programda gün­de 4 mi aşı yine karın bölgesinde deri altına ya­pılır. Aşı 6 ay bağışıklık sağlar. 6 ay sonra ye­niden karşılaşılan hafif ısırıklarda 1 hafta ara ile 4 mi lik iki enjeksiyon, ağır ısırıklarda klasik aşılama şeması uygulanır.

İnsan diploid hücrelerinden hazırlanan Hu-man-Diploid-Cell-Vaccine (HDCV) kuduz aşısı Semple aşısına kıyasla çok daha fazla antijeni-tesi olan, daha düşük dozda kullanılan, aşı komplikasyonu daha seyrek olan (1/25.000) v© MSS komplikasyonu hemen hiç görülmeyen bir aşıdır. Aşı, 0., 3., 7., 14., 28. günler 1 mi olarak deltoid bölgesine kas içi uygulanır.

Tablo 9.2.6 da kuduz profilaksisi görülmek­tedir. Profilakside birçok durumlarda aşı ile bir­likte insan serumundan hazırlanmış (homolog) kuduz immunoglobülin (RIG) 20 İÜ/kg İM uy­gulanır. At serumundan elde edilen ve 40 İÜ/kg dozda İM uygulanan heterolog kuduz immu­noglobülin preparatları da vardır.

Son yıllarda yeni bir tip kuduz aşısı gelişti­rilmiştir. Arıtılmış Vero hücre aşısı (PVRV) ola­rak isimlendirilen bu aşının etkin ve HDCV den daha ucuz olduğu bildirilmiştir.