Hastalık B stem (kök) hücre popülasyonunun eksikliğine bağlanmıştır. Son yıllarda pre B hücrelerinin bu çocuklarda var olduğu; ancak bu hücrelerin immunoglobülin yapamadıkları gösterilmiştir.
Klinik bulgular
Bu çocuklarda IgG yapımı defektiftir. IgG eksikliği, anneden geçen IgG sınıfı antikorların kaybolduğu 5-6 ncı aylarda belirgin olur. Hastalık tekrarlayan otitis media, bronşit, pnömoni, menenjit, dermatit ve bazen de artrit veya malabsorpsiyon belirtileri ile ortaya çıkar. Bu infeksiyonlardan birçoğu antibiyotik tedavisine yanıt verir. En sık rastlanan mikroorganizmalar Streptococus pneumo-niae ve Hemophilus influenzae’dır. Diğer etkenlerden streptokoklar ve bazı gram negatif bakteriler daha nadir infeksiyon nedenleridir. Bu çocukların hücresel bağışıklık işlevleri normaldir. Suçiçeği, kızamık gibi viral infeksiyonlara normal yanıt verirler. Bununla birlikte bu vakalarda canlı polio aşısından sonra paralitik poliomyelit, progresif ensefalit ve fatal seyreden echovirus infeksiyonları olabilmektedir. Birkaç vakada intravenöz gammaglobülin tedavisiyle echovirus ensefalitinde düzelme bildirilmiştir. Echovirus infeksiyonu, dermatomiyozit ve hipogammaglobülinemi arasında da bir ilişki saptanmıştır. Bazı hastalarda ise belirtiler kronik konjunktivit, dişlerde anormallik ve malabsorpsiyon şeklinde ortaya çıkar.
Tekrarlayan infeksiyonlara karşın çocukta lenfâdenopatinin ve splenomegalinin olmayışı dikkati çeker.
Beş immunoglobülin sınıfının belirgin yokluğunun gösterilmesi ile tanıya gidilir. İmmunoelektroforezde gammaglobülinlerin görülmeyişi kabaca fikir verir. Total immunoglobülin düzeyi 250 mg/dl, îgG 200 mg/dl altındadır. IgM, IgA, IgD ve IgE ise son derece düşüktür veya hiç yoktur. Bazen de yalnızca IgE vardır, diğerleri yoktur. Normalde 1 yaşında çocuklarda 1:4 den yüksek titrelerde saptanabilen anti A ve anti B izohemaglütininler, bu hastalarda saptanamaz. Spesifik antijenlere antikor yanıtı bozuktur, bu nedenle bu çocuklara canlı viral aşıların yapılması sakıncalıdır.
Barsak biyopsisi ve bazen de lenf bezi biyopsisi tanıda yardımcıdır. Barsak lamina propriasmda plazma hücrelerinin görülmemesi karakteristiktir.
Periferik kanda B hücreleri yoktur. T hücreleri normal veya artmıştır. Gecikmiş aşırı duyarlılık deri testleri ve lenfositlerin PHA ya yanıtları normaldir.
Büyükçe çocuklarda röntgen filminde lateral nazofarinkste lenfoid dokunun görülmemesi karakteristiktir. Sinüs grafileri sinüziti gösterebilir. Bu bulgu hastanın izlenmesinde önemlidir. Büyükçe çocukların izlenmesinde akciğer fonksi. yon testleri de yapılmalıdır. Her vakada dışkı Giardia lamblia yönünden incelenmelidir.
Ayırıcı tanı
5-9 aylar arasındaki çocuklarda tanı zordur. Hastalık uzamış fizyolojik hipogammaglobüiine miden ayırt edilmelidir. Fizyolojik hipogamma-globülinemi vakalarında 18 aydan önce normal immunoglobülin yapımı olmaz. 3 aylık aralarla tekrarlanan immunoglobülin tayinleri tanıda yol göstericidir. Yüzey immunoglobülinleri ve EAC-Rozet testi de ayırıcı tanıda yardımcı olur. X e bağlı hipogammaglobülinemide B hücreleri % 0-2 arası, geçici hipogammaglobülinemide ise % 6-12 arasıdır.
Ağır malabsorpsiyonda (özellikle protein kaybı ile .belikte giden enteropati) da immunoglobülin düzeyleri düşük bulunur. Ancak bu bul-gu, albümin düzeyinde azalma ile beraberdir. Bu hastalarda barsak biyopsilerinde plazma hücreleri normaldir.
Tedavi
Gammaglobüline bağlı anafilaktik reaksiyonlar görülebilir. Farklı gammaglobülin preparatları farklı reaksiyona neden olabileceğinden denenerek uygulanmalıdır. Ancak anafilaktik reaksiyonlar devam ederse ultrasantrifüjle agregatlar çöktürülüp öyle injekte edilmelidir.
Gammaglobülin preparatları esas olarak IgG içerir. Bunun yanında çok az miktarlarda IgM ve IgA bulunur. Bu nedenle bazı vakalarda taze dondurulmuş plazmanın 10 ml/kg dozda ayda bir verilmesi gerekebilir. Kullanılan taze dondurulmuş plazma HIV ve HBsAg yönünden kontrollü olmalıdır. Taze dondurulmuş plazma, immu-noglobülinlerin yanı sıra diğer antibakteriyel maddeleri de içerir.
Bu hastaların tedavisinde antibiyotikler de gereklidir. Ampisillin gibi geniş spektrumlu antibiyotikler düşük dozlarda profilaktik olarak kullanılır.
Bronşektazili vakalarda postüral drenaj önerilir. Giardiasis varsa tedavi edilmelidir.
Komplikasy onlar
Bu hastalarda kronik akciğer hastalığı gelişir. Menenjit geçirenlerde sekeller sıktır. Bron-şektazi ve sinüzit sıktır. Echovirus infeksiyonları sıklıkla fatal seyreder. Bazen dermatomiyo-zitle birlikte olur. Bazı hastalarda lösemi veya lenfoma gelişebilir.