En büyük organlardan kabul edilen karaciğerin, gıdalarla beraber alınan vitamin ve minerallerin emilmesi, bedendeki zararı dokunan nesnelerin yıkanması şeklinde yaşamsal görevleri yer almaktadır. Tertipli içki kullanması ve çok fazla yağlı besinlerin kullanımı karaciğer yağlanması, hepatit ve siroz şeklinde karaciğer rahatsızlıklarına neden olabilmektedir. Karaciğer sıhhatinde ilk adım, sarf edilen besinlerin dikkatle seçildiği bir doğru beslenme programı olmalıdır. Istikametli besinler antioksidan tesirleri ile karaciğeri temiz hale getirir ve güvene alır.
Karaciğer Sıhhati İçin Tavsiye edilen Yiyecekler
Sebzeler: Sülfür ihtiva eden yiyecekler karaciğeri temiz hale getirir ve besinler kanalıyla, etrafsal etmenler veya ilaçlar sebebiyle bedene giren kimyasallardan daha da yakın zamanda kurtulmamızı mümkün kılar. Sülfür tarafından en varlıklı sebzeler soğan, sarımsak ve lahanadır. Ek olarak brokoli, Brüksel lahanası yiyerek karaciğeri temizleyecek miktarda sülfür alabilirsiniz. Doğal yalnız bu sebzelerle şahsınızı sınırlamayın ve genel sıhatiniz bakımından gün içerisinde 3-4 servis taze sebze yemeye uğraşın.
Meyveler: Antioksidan tarafınca varlıklı meyveler karaciğerin düzgüsel işlevlerini yerine getirmesine destek olurken zararı dokunan toksinlere aksi savunma mümkün kılar ve bu toksinlerin bedenden atılma periyodunu süratlendirerek genel sağlığımıza katkıda yer alır. Toksinleri ağartma rolü olan karaciğer, meyvelerden gelen antioksidanlarla beraber çalışır ve karaciğerin üstündeki yük böylece azaltılabilir. Kivi, çilek, yaban mersini ve kızılcık benzer biçimde meyveler antioksidan yönünden çok varlıklıdır. Turunçgil, greyfurt şeklinde narenciye, erik, armut, elma benzer biçimde meyveler karaciğeri güvene alır. Durumu hali bir karaciğer hastalığınız var ise karaciğer hasarını arttırabilecek A vitamini ihtiva eden (kavun benzer biçimde) meyveler tüketmeyin.
Tahıllar: Tam tahıllı besinler düşük yağ payı ve karmaşa karbonhidrat içinde ne olduğu ile sıhhatli bir karaciğer için lüzumlu yiyecekler içinde yer almıştır. Ek olarak antioksidan rolü kabul eden ve gövde için lüzumlu vitaminleri, cevherleri ihtiva eden tam tahıllı besinler içinde buğday ekmeği, kepek, ve yulaf gevreğini sayabiliriz.
Protein: Bedenin gücünü elde eden ve adale dokusu meydana gelişini destekleyen protein sıhhatli bir karaciğer için gerekiyordur. Bununla birlikte çok protein karaciğeri yorabileceğinden mütehassıslar tarafınca tavsiye edilen günlük dozlarda kullanılması icap eder. Proteini yağlı et benzer biçimde karaciğer için oldukça de faydalı bulunmayan yiyecekler yerine azca yağlı yoğurt, peynir, soya fasulyesi, ıspanak, bezelye benzer biçimde farklı kaynaklardan alabilirsiniz. Karaciğer rahatsızlıkları bulunanlara hekim tarafınca protein tüketimini sınırlandırmaları tavsiye edilebilir. Bu şekilde bir vaziyette istikametli protein seviyesini saptamak için hekiminize destek almalısınız.
Lif: Lif ihtiva eden yiyecekler yemeklerle alınan aşırı yağın bedenden atılmasına destek sunar. Gıda lifi bununla birlikte karaciğere yardımcı olarak bedenin yıkanması fonksiyonuna katkı mümkün kılar. Mercimek, ıspanak, yulaf ezmesi, kepek, siyah fasulye, kuru fasulye şeklinde besinleri beslenmenize ilave ederek almanız ihtiyaç duyulan lif oranını alabilirsiniz. Ahududu, armut, elma ve muz şeklinde meyveler de lif aracılığıyla varlıklıdır.
Kaçınılması Ihtiyaç duyulan Besinler
Birtakım besinler karaciğere iyi gelirken birkaçı karaciğer sıhhatini bozabilir. Içki bu listenin ilk esnasında yer almıştır. Şayet karaciğeriniz sağlıklıysa gün içerisinde 2 bardaktan aşırı içki tüketmemelisiniz. Karaciğer rahatsızlığınız yer alıyorsa alkolü büsbütün bırakmanız tavsiye edilir. Tekrar karaciğer rahatsızlarının A vitamini tüketimini denetim aşağısında tutmaları gereklidir. Elbet alınan A vitamininin genel hatlarıyla karaciğere bir ziyanı yoktur sadece çok fazla A vitamini karaciğer gözeneklerinde harabiyete neden olabilir. Yüksek miktarda A vitamini ihtiva eden besinler içinde havuç, yağlı süt, yumurtayı sayabiliriz.
Karaciğer hasarını önüne geçmek için doymuş yağ tüketimini aza indirgemek gerekiyordur. Al et, margarin, kızartılmış yiyecekler doymuş yağ ihtiva eder ve bir tek karaciğer için değil kalp ve damar sıhhati bakımından da sakıncalıdır. Yağlı et yerine tavuk, hindi eti yahut balık yiyebilirsiniz. Yemeklerde doymuş yağ muhtevanını aza indirgemek için zeytinyağı kullanabilirsiniz. Yumurta tüketirken kolesterolü düşürmek ve yağ birikimini durdurmak için sarılarını ayırabilirsiniz.
Birtakım karaciğer rahatsızlıkları karaciğerin protein sentezini yapmasını engelleyerek damarlardan akışkan sızmasına ve öteki dokularda akışkan birikmesine sebep olabilir. Aşırı iyot kullanımı bedenin tuttuğu su oranını arttırdığından dokularda biriken sıvılar ödem oluşumuna neden olabilir. Iyot alımını (sodyum) denetim aşağısında tutarak akışkan birikimini ve şişkinliği az hale getirebilirsiniz. Yüksek miktarda sodyum ihtiva eden besinler içinde konserve besinler, fast food mahsulleri, şarküteri mahsulleri, işlenmiş etler, amade çorbalar sayılabilir.