Vatanımızda ve yeryüzünün oldukça oldukca devletinde ölümle sonuçlanan rahatsızlıkların ilk esnasında yer edinen kalp rahatsızlıkları, bireyin yeme içme alışkanlıklarıyla yakından alakalıdır. Çağımızda süratli hayat koşulları yeme içme alışmışlıklarını farklılaştırarak kalp ve damar sıhhati bakımından zararı dokunan arıtılmış şeker, trans yağ ve doymuş yağ ihtiva eden besinlerin daha fazla tüketilmesine sebep oluyor. Doğal bu yeme içme alışmışlıklarını değişiklik yapmak ve bir tek kalbimiz için değil, genel sıhhatimiz için yararlı gıdaları kullanmak elimizde.
Var olan kalp rahatsızlığı yer alan yahut bulunmayanların şahıslarına sıhhatli bir yeme içme sıralaması oluşturarak bu rejime sıkı sıkıya bağlı kalmaları bütün mütehassıslar tarafınca öneriliyor. Kalbe iyi gelen besinler içinde; omega 3 yağ asidi ihtiva eden balıklar, ceviz, keten tohumu, yulaf şeklinde lifli yiyecekler ve tansiyonu az hale getiren potasyum muhtevalı yiyecekler en başlarda sunulmakta.
Kalp Sıhhati İçin Tavsiye edilen Yiyecekler
Balık: Somon, ton balığı şeklinde yağlı balıklar omega 3 yağ asidi içeriğiyle kalp ve damar sıhhatinin korunmasına destek sağlar. Omega 3 yağ asitleri trigliserid seviyesini düşürerek damar çeperlerinde tıkanmaya neden olan plak meydana gelişini azaltır ve tansiyonu düşürür. Kalp sıhhati bakımından haftada minimum 2 öğün balık kullanımı mütehassıslar tarafınca tavsiye edilmektedir.
Yemişler: Yeniden omega 3 yağ asitleri tarafından varlıklı olan ceviz, keten tohumu ve kabak çekirdeği şeklinde yemişler balık tüketmeyenler için iyi birer farklı olarak kullanılabilir. Bu yemişlerde yer alan lifler tansiyonu azaltarak yiyecek yedikten sonrasında meydana gelen kan şekerindeki ani düşüşleri dengeler. Kan şekerinin birdenbire azalması çok fazla yiyecek tüketmeye sebep olurken lifli besinler kan şekerini düzenleyerek bu ani açlık hissiyatını denetim dibine almanıza destek sunar.
Yulaf: Şayet yüksek kan basıncı şikayetiniz var ise kalp sıhhatinizi savunmak için kan basıncını düşüren yulaf benzer biçimde gıdaları daha da sık yemelisiniz. Yulaf hem de kolesterolü düşüren “beta glukan” bakımından da varlıklıdır. Kan şekerinin düşmesini önleyerek yiyeceklerden sonrasında tokluk hissinin daha fazla uzun sürmesini mümkün kılar.
Potasyum: Meyve ve sebzelerde yer alan bir mineral olan potasyum tansiyonu etken bir halde düşürür. Çoğu zaman tuzla beraber aldığımız sodyum mineralinin tersine bünyede çok su tutulmasını önüne geçer. En fazlaca muz, biber, patates ve yoğurtta yer alan potasyum için günlük önerilen kullanım dozu 4.700 mg’dır.
Kalbe Zararı dokunan Besinler
Kalp bakımından yararlı yemekleri kullanmak kalp sıhhati için ne miktarda önemliyse kalbi ve damarları zorlayan gıdaları mümkün mertebe azca azaltmakta de o değin mühimdir. Genel hatlarıyla bakılırsa amade besinlerden, pastane işlerinden, tatlı ve çöreklerden, çok fazla yağlı yiyeceklerden ve konserve besinlerden uzak durmak bu platformda atılabilecek ilk adım meydana gelebilir. Kalp sıhhatini savunmak için, kan basıncı çoğaltan sodyum aracılığıyla varlıklı besinlerle, damalarda tıkanmaya neden olan fena kolesterolü çoğaltan yağlı besinlerin kullanımı sınırlandırılmalıdır.
Yağlı Etler: Fena kolesterolü aza indirgemek kalbin muntazam emek vermesi için mühimdir. Fena kolesterol zaman içinde damar çeperlerine tutunarak çoğalmaya adım atar. Bu stok kanın geçeceği çevresi daraltır ve ileriki evrede plaklar damarın büsbütün tıkanıklığına sebep olabilir. Damarların bu kolesterol plakları sebebiyle tıkanmasını önüne geçmek için hayvansal besinlerden alınan yağ az hale getirilmelidir. Yağlı etlerin kolesterolü çoğalttığı tanınmaktadır ve günlük olarak alınan yağın bir tek %7’sinin bu şekil yağlardan katılması tavsiye edilmektedir.
Tam Yağlı Süt Mahsulleri: Süt, başta kalsiyum olmak suretiyle gövde için lüzumlu oldukça oldukca mineral aracılığıyla varlıklıdır amma velakin tam yağlı süt, krema, peynir şeklinde mamüller fena kolesterolün çoğalmasına yol açar. Bundan dolayı bu mamüllerin “rejim” olan, azca yağlı çeşitlerini kullanmak kalp sıhhatini muhafaza ederken öteki mühim minerallerin alınmasını mümkün kılar. Tereyağı yerine zeytinyağı daha da sıhhatli bir yağ deposu olarak kullanılabilir.
Iyot: Çok fazla iyot kullanımı tansiyonu yükseltip kalbi zorlar ve kalp rahatsızlıkları rizikosunu çoğaltır. Profesörler günlük iyot tüketiminin 2,3 gram’la sınırlandırılmasını tavsiye ediyor. Bu seviye ortalama yarım tatlı kaşığı değin iyot manasına geliyor. Iyot haricinde konserve yemekler, fast food, pastane mahsulleri, cips ve kraker şeklinde atıştırmalıkları beslenmenizden çıkararak günlük sodyum tüketimini az hale getirebilirsiniz.
Arıtılmış Ak Un: Kepekli tahıllar ve buğday unu tansiyonu dengeleyen lif aracılığıyla zenginken arıtılmış ak unun gıda kıymeti oldukca düşüktür ve çok fazla insülin imalatına sebep olarak kan şekerini yükseltir. İnsülin aşırı kiloluluk, diyabet ve kalp rahatsızlıkları rizikosunu arttıran bir etmendir. Bundan dolayı arıtılmış ak unla imal edilen makarna, kek, börek, cips, gofret benzer biçimde amade besinleri azca kullanmak kalp sıhatiniz bakımından yararlı meydana gelecektir.