Kabızlık hazım sisteminde yaşanmış olan problemler, gayri muntazam yeme içme, su yetersizliği sebebiyle haftada 3 kereden azca wcye çıkma, dışkının katı ve kuru olması halidir. Gıda lifi ihtiva eden sebze ve meyvelerden kucak dolusu kullanmak, gün içerisinde minimum 8 fincan su içmek haricinde kabızlığa yol açmış olduğu mevcut olan çikolata, kahve, kola, muz şeklinde besinlerden uzak durmak yakınmalarınızı azaltacaktır. Kabızlık bazı zamanlar tertipli olarak kullanılan ilaçların yan tesiri ya da hazım sistemindeki öteki problemlerin bir emaresi olarak ortaya çıkabileceğinden 10 günden uzun devam eden kabızlık için hekime görünmeniz önerilir.
Kabızlığa Sebep Olan Yiyecekler
Çikolata: Çikolata, besinlerin yol açmış olduğu kabızlık sebepleri içinde en çok görülenidir. Düşük lif ve yüksek şeker ihtiva eden işlenmiş çikolata kabız icra eden yemeklerin ilk sırasındadır.
Ak Ekmek: Azca miktarda lif ihtiva eden işlenmiş ak ekmek kabızlık yakınması olanlara tavsiye edilmemektedir. Kabız icra eden besinler sıralamasında çikolatanın derhal aşağısında yer edinen ak ekmek haricinde işlenmiş buğday, çavdar ve arpa mamüllerinden bağırsak hareketi temin etmek için imtina etmek icap eder.
Peynir, Dondurma: Yüksek orada şeker ve yağ ihtiva eden süt mahsulleri kabızlık yapabilir. Yağlı peynir ve şekerli dondurma haricinde puding, şekerleme kullanımı kabızlık devrinde az hale getirilmelidir. Bir öteki süt mahsulü olan yoğurt ise sindirime fayda sağlayan, bağırsaklardaki iyi bakterilerin sayısını çoğaltarak kabızlığın iyileştirilmesine destek verir.
Kafein: Kafein ihtiva eden kahve, kola, çay şeklinde sıvı gıdalar kabızlığı şiddetlendirir. Bunun sebebi kafeinin bedeni susuz bırakması ve hazım için ihtiyaç duyulan suyun sağlanamamasıdır.
Arıtılmış ve İşlenmiş Besinler: İşlenmiş besin tüketenlerin fazlaca sık kabızlık yaşamış olduğu tanınmaktadır. Pizza, hamburger, patates cipsi, konserve şeklinde amade besinler hazırlık yaparken sindirime destek olan liflerin pek çoğu çıkarılmaktadır.
Kabızlığın Öteki Sebepleri
Antibiyotiklerin de ait olduğu oldukça oldukça deva sindirimi yavaşlatarak kabızlığa neden olmaktadır. Bu ilaçlar içinde en başlarda alüminyum hidroksit ve kalsiyum karbonatlı antasitler, antispazmodik ilaçlar, antidepresanlar, demir ilavesi tabletleri, sızı kesiciler ve antikonvülzan ilaçlar gösterilmektedir. Devamlı deva kullanmanızı arz eden bir hastalığınız var ise hekiminize danışarak kabızlık için ilave bir deva önerisi talep edebilirsiniz. Antibiyotikler rahatsızlığa yol açan bakterileri öldürürken bağırsaklarda sindirimi elde eden iyi bakterilerin sayısını da aza indirgediğinden bu zamanda probiyotik mamüller yiyebilirsiniz.
Yolculuk esnasında ambiyans ve sarf edilen besinlerin değişimi sebebiyle kabızlık yaşamak doğaldır. İlk 3-4 günden sonrasında bağırsak hareketleri antik yerleşimine geri dönecektir. Bu esnada kucak kucak akışkan kullanmak, davranmak ve normalden oldukça değişik yiyecekler tüketmemek kabızlığın müddetini az hale getirebilir.
Hamilelik zamanında hormon değişikliklerine, akışkan alımına, basura alakalı olarak kabızlık yaşanabilir.
Kabızlığın Emareleri
Bağırsak hareketlerinde ahestelik
Nadiren wcye çıkma ve güçlük çekme
Ikınmaya yol açan katı dışkı
Kramp benzeri mide sızıları
Çok fazla gaz ve şişlik hissiyatı
Bulantı, istifra etme ve gaz çıkarmada zorluk çekme
İştah kaybı
Ağız kokusu ve ağızda fena lezzet
Ne Vakit Hekime Gitmeli?
Kabızlık fazlaca sorun verici bir taciz bulunmasına rağmen çoğu zaman sıhhati tehdit etmez ve müsait bir yeme içme programıyla mühim seviyede iyileştirme edilebilir. Amma velakin birtakım hallerde, diğer emarelerle beraber görüldüğünde hekime gitmek ve acele muavenet elde etmek lazım olabilir.
3 haftadan uzun devam eden hastalıklarda
Bağırsaklarda hareket esnasında makatta şiddetli sızılar var ise
Bitkinlik şeklinde öteki emarelerle beraber görüldüğünde
Rektal kan akma var ise
Tekrar eden istifra etme görülüyorsa
Ateş ve mide sızısı var ise