HENOCH-SCHÖNLEİN PURPURASI
Sinonimi: Allerjik purpura.
Gençlerde görülen bir aşırı duyarlılık reaksiyonudur. Küçük arteriollerde ve kapillerde meydana gelen iltihabî reaksiyon (vaskülit, angiitis) permeabiliteyi artırarak dokulara plazma ve eritrosit sızmasına neden olur. Allerjinin besin maddelerine, ilâçlara ve infeksiyon allerjenlerine karşı meydana geldiği kanıtlanmıştır.
Klinik tablo: Derideki hafif kabarık pembe renkli büyükçe lezyonlar daha ziyade ekstremitelerin ekstansör yüzlerinde, gövdenin yan taraflarında, gluteal bölgede, nadir olarak da yüzde, boyunda, sırtta ve ağız mukozasında bulunur. Hastalık hecmelerle seyreder. Spontan olarak düzelebilir. Başlıca komplikasyonları mide barsak kolikleri (hafif veya ciddî bir kanama ile birlikte veya değil), glomerülonefrit, barsak ülserleri, invaginasyon, ileus, mukoza nekrozlarıdır. Artraljiler olur.
Laboratuar bulguları: Sedimantasyon orta derecede hızlanmıştır. Romatizma testleri normaldir. Eozinofîli görülebilir. Trombositlerde ve plazmadaki koagülasyon faktörlerinde azalma bulunabilir. Lase testi negatiftir, bazan hafif pozitif çıkabilir.
Tedavi
Allerjenin aranıp bulunması ve hastanın ondan uzak tutulması veya mümkün olursa desansibilizasyonu gerekir.
Kortikosteroidler: Hecmeler esnasında kullanılır.
Dozaj: Prednizolon (Codelton) günde 30 mg ile başlanır, düzelme ortaya çıkınca 20 mg a indirilir. 10 mg dan ibaret idâme dozuna 10 gün daha devam olunur.
Antihistaminikler (Sanofen, Fenistil, Tavegyl): Tek başlarına etkili olmazlar. Denenebilir.