Sigarayı bırakmak, genellikle birkaç başarısız denemeden sonra gerçekleşir, çünkü genellikle irade gücü tek başına yeterli olmaz. Sigara içenlerin büyük çoğunluğu, fiziksel ve ruhsal olarak sigaraya bağımlıdır. Nikotini bırakmanın, tıpkı bağımlılık yaratan uyuşturucuları bırakmada olduğu gibi, rahatsızlık verici yoksunluk belirtileri baş gösterir.
Bir içici sigarayı bıraktığında, nikotin yoksunluğunun getirdiği şu sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir: Sigara içmeye duyulan şiddetli arzu, asabiyet, kaygı, depresyon, konsantre olamama (dikkatini toplayamama), sabırsızlık, öfke, aşırı acıkma ve uyku bozuklukları. Bu sıkıntılar, sigarayı bıraktıktan 2-3 gün sonra zirve noktasına ulaşır ve bir veya daha fazla ay içerisinde gittikçe hafifler.
Sigara içmenin sebepleri arasında öfke kontrolü sağlama, can sıkıntısını veya gerginliği azaltma da olabilir. Bu sebeplerle sigara içenlerin, bıraktıklarında bu durumlarla baş edebilmek için başka yöntemler bulmaları gerekir. Yemekten kalkma veya ilk sabah kahvesini içme gibi belli durumlar, genellikle içicinin zihninde bir sigara yakmayla ilişkilendirilir. Sigarayı bırakmak için, içicinin bu bağlantıları zihninden atması gerekir.
Sigara içen insanların, ayrıca, depresyon belirtileri taşıma veya aşırı alkol tüketimi ya da uyuşturucu kullanımına bağlı sorunlar yaşama riskleri de daha yüksektir. Tespit ve tedavi edilmezlerse, bu tip sorunlar sigarayı bırakma çabalarının önüne geçebilirler. Birçok doktor, sigarayı bırakma niyetinde olan içicilerin, aynı zamanda alkolü de geçici olarak bırakmalarını tavsiye eder, çünkü içki içmek, insanları tekrar sigaraya başlamaya sevkedebilir.
Sigarayı bırakmayı güçleştiren diğer bir etmen de kilo almaktan korkmaktır. Sigarayı bırakanlar, genellikle ortalama 2,5 ila 5 kilo alırlar. Bu, kısmen, nikotin alımı durdurulduğunda, vücudun besin maddelerini sindirme (işleme) oranında meydana gelen bir düşüşe bağlıdır. Ayrıca, çoğu kişi, sigaradan boşalan yeri yiyeceklerle doldurmaya çalışır.
Sigarayı bırakmadan önce, bir egzersiz programına başlamak, kilo alımını en aza indirgeyecektir; tavsiye almak için doktorunuza başvurunuz. Genelde, doktorlar, alınan kilonun sağlık üzerinde sigara kadar ciddi bir tehlike arz etmediği konusunda hemfikirdirler.