Apandisit, bakteriyel karın zan iltihabının en yaygın sebebidir. Ama karında açılan bir deliğin divertiküloza, peptik ülsere, kangrenli safra kesesine ya da düğümlenmiş fıtığa sebep olmasıyla birlikte; karın zan iltihabı da ortaya çıkabilir.
Kimyasal karın zarı iltihabı, mide asidinden, pankreas enzimlerinden ve bağırsakların ya da safra yolunun yaralanmasına bağlı olarak karın zannı delen safradan dolayı ortaya çıkar.
SEMPTOMLAR
Periton iltihabının en yaygın belirtileri, şiddetli karın ağrısı ve hassasiyettir. Ağrının konumu ve ciddiliği altta yatan nedenlere bağlıdır. İlk önce inişli çıkışlı kramplar hissedersiniz ve karnınız kaskatı kesilir. Kan basıncınız düşebilir (Başınız dönebilir veya güçsüz hissedersiniz) ve kusabilirsiniz. Bunlara ek olarak ateşiniz de çıkabilir.
TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Periton iltihabı, hastanede tedavi edilmesi gereken bir aciliyete sahiptir. Doktorunuz hastalığın nedenlerini belirlemek için belirtilerinizi tarif etmenizi isteyecektir. Bu belirtilerin kaynağının saptanması için röntgene ve kan testlerine ihtiyaç duyulur.
Tedavi, hastalıklı dokunun alınması (apandis patlaması gibi) ya da delinmiş kısımların iyileştirilmesini içerir (peptik ülser). Doktorunuz sizi antibiyotiklerle (damardan ya da ağızdan) reçetelendirir ve durumunuz düzelene kadar damardan sıvı besinler almaya ihtiyacınız olabilir.