ÖDAĞACI

Acfuilaria agallocha Roxb. (Syn: Aloexylum agallochum Lour.) ve diğer Aquilaria türleri (Thymelaeaceae)’nin odunudur. Bu türler Hindicini ve Doğu Hint adalarında yetişen büyük ağaçlardır.

Ödağacı ticarette esmer renkli, testere ile kesilmiş, kesit yüzleri düzgün, rezinli ve bazen beyaz lekeli parçalar halinde bulunmaktadır. Kokusu kuvvetli, baharlı ve reçinemsidir.

Uçucu yağ ve rezin taşır. Tütsü halinde antiseptik olarak kullanılmaktadır. Dini törenlerde tütsü olarak çok kullanılan bir drogdur.

Diğer isimler: Hindistan ödağacı, Ud hindî.

Dış görünüş: 15-30 cm uzunluk ve 2-5 cm genişlikte, tam kenarlı, orak biçiminde, sert, gevrek ve sarımsı yeşil renkli yapraklardır. Kâfura benzer kokulu, baharlı ve acımsı lezzetlidir.

Bileşim: Uçucu yağ (% 3-5) tanen, acı madde ve rezin taşır.

Etki ve kullanılış: Kabız, antiseptik ve balgam söktürücü olarak kullanılır. Şeker hastalığına karşı da tavsiye edilmiştir.

Kullanılış şekli: İnfusyon (% 2). Bal ile tadlan-dınlarak günde 2-3 bardak içilir.

Diğer isimler: Sıtma ağ.OKALİPTÜS ESANSI (Oleum Eucalypti):

E. globulus Labill. ve buna yakın türlerin taze yapraklarından su buharı distilasyonu ile elde edilen uçucu yağdır. Renksiz veya hafif sarı renkli, kâfura benzer kokulu ve serinletici lezzetli bîr sıvıdır. % 60-90 arasında ökaliptol (sineol) taşır. Haricen deri üzerine sürmek veya buğu şeklinde antiseptik olarak kullanılır.

Batı ve Güney Anadoluda bol miktarda yetiştirilen E. camaldulensis Dehnh. (Syn: E. rostrata Schlecht.) türünün yapraklarında %2 civarında uçucu yağ bulunur. Bu uçucu yağ, ökaliptol miktarının çok düşük olması (2) nedeniyle, tıbbi maksatlar için kullanılamaz (3).