Lif

Diyet posası (lifi), yalnızca gübrelerde bulunur; tüm tahılların, meyvelerin, sebzelerin, fasulyele­rin, kabuklu yemişlerin ve insanların sindiremeyeceği tohumların parçasıdır.

Lif bakımından zengin bir diyet, kabızlığı önleyebilir ve kalp hasta­lığına , Tip 2 diyabete ve divertiküler has­talığına yakalanma riskini azaltabilir. Henüz net­leşmemiş olsa da, çoğu araştır­mada lifin kolon kanserine karşı koruma sağladığına dair bir bul­guya rastlanmamıştır. Her gün en az 25 gram lif tüketin.

İki Tür Lif Vardır:

Çözünmez lif buğday kepeği, tüm tahıllar ve sebzeler gibi yiyeceklerde bulunur. Suda çözünmez. Suda çözünmeyen lif, yiyecekleri sindirmenize ve dışkının kalın bağırsakta ilerle­yerek dışarı atılmasını sağladı­ğından, atıklardan arınmanıza yardımcı olur.

Çözünür lif fasulyelerde, yulaflarda, arpalarda ve bazı sebze ve meyvelerde bulunur. Suda çözünür ve kalın bağırsakta bir jel oluşturmak suretiyle kolesterole yapışıp dışarı atılmasını sağladı­ğından, bazı insanların kan, koles­terol düzeylerini düşürür.

Lifi Beslenme Programınıza Dahil Etmek

Günlük beslenme programınıza lifi dahil etmek için aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurun.

■ Beyaz yerine kepekli ve tam tahıllı ekmekleri, kahvaltılık gevreklerini ve makarnaları tercih edin.

■ Çok daha az lif içeren meyve/sebze suyu içmektense, taze meyve ve sebze tüketin.

■ Elma, şeftali, domates ve havuç gibi meyve ve sebzeleri (önce güzelce yıkayarak) kabukları ve zarlarıyla tüketin. Lifin çoğu kabukta bulunur.

■ Vücudunuzu alıştırmak için, lifi beslenme programınıza yavaş yavaş artırarak dahil edin. Tüketilen lif oranını birden artırmak, gaz, karın şişliği ve ishal gibi sorunlara yol açabilir. Günde yaklaşık 8 gram lif alarak başlayın ve lif tüketiminizi zamanla günde 25 grama kadar çıkarın.