KPSS Üst Öğrenim Düzeyi Davası Ne Anlama Geliyor

KPSS’ye en üst öğrenim düzeyinden girilmesi zorunluluğuna geçtiğimiz günlerde Danıştay’da açılan davada iptal kararı çıktı. Oldukça önem taşıyan KPSS üst öğrenim düzeyi davası sonucu nasıl yorumlanmalı ? Ne anlama geliyor ?
Danıştay’ın, geçtiğimiz günlerde KPSS’ye alınan en üst eğitim seviyesinden girilmesi biçiminde getirdiği şart oldukça kafaları karıştırdı. İşte kararın incelikleri;
kpss dava mahkeme karar

1- KARAR, HENÜZ HÜKÜM KAZANMAMIŞTIR.

Bu karar ÖSYM tarafından Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından temyiz edilecektir. Kararın kesinliğini nitelendirmek için, temyiz sonucunun verilmesi şarttır.

2- KARAR, YERLEŞTİRME ESASLIDIR

Danıştay vermiş olduğu kararda en üst eğitim seviyesinden sınava girilmesi gerektiği şeklindeki hükmünün iptaline karar verilmiştir. Fakat aslında bu verilmiş kararda, adayların eğitim seviyelerine göre sınava alınmaları istemi hukuka aykırı değildir. Karar; “Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı’nda genel yetenek ve genel kültür testlerinin uygulanması nedeniyle adayların eğitim düzeylerine  göre sınava alınmaları doğrudur.” şeklindedir.

Karara sınav koşulları için değil yerleştirme koşulları için iptal kararı çıkmıştır. Kararın bu kısmı şöyledir; “Sınav doğru yapılmakla birlikte, meslek lisesi mezunu olup, önlisans ya da lisans programını bitirenlerin yerleştirilmesinde sorun yaşanmaktadır. Aynı zamanda üniversite mezunu olan adayların,  mezun oldukları sağlık meslek lisesi diploması ile yerleştirmeleri yapılmamaktadır. Bu durum, mesleki eğitimi alarak üniversiteye devam eden adaylar açısından haksızlık yaratmaktadır.”

Bu anlamda, Danıştay kararın sınav aşamasına değil yerleştirme aşamasına iptal kararı çıkarmıştır. Yani; yerleştirmede, sağlık meslek lisesi kadrolarına  Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının yanı sıra önlisans veya lisans puanı bu kadrolara yeterli olan kişilerinde başvurularının kabul edilmesini istemiştir. Bu yönüyle temyize gönderilen karar onaylanırsa, sınav aşaması değil yerleştirme aşamasında değişiklik yapılacaktır..

Sizce Danıştay’ın Verdiği Bu Karar Doğru Bir Karar mı ?