Kan Yapma

Kan hücreleri, göğüs kemiği, leğen kemiği, kaburga kemikleri, spinal vertebralar (omurgayı oluşturan omur kemikleri) ve bacaklarda bulunan uzun kemikler (uyluk ve kaval kemikleri) de dahil olmak üzere, belli kemiklerin iliklerinde oluşur ve olgunlaşırlar. Kan hücreleri, olgunlaştıktan sonra, kemik iliğindeki kan damarlarına giriş yapar ve kan yoluyla vücudunuzda dolaşır. Lenfositler, lenf bezlerine, timüse ve dalağa giriş yaparak daha fazla olgunlaşır ve tekrar kana dönerler.

kan

Tüm olgunlaşmış kan hücreleri, ilk olarak kök hücreler adı verilen primitif hücrelerden gelişirler. Ana kök hücreler (multipotansiyel/mulitpotent kök hücreler de denir), akyuvar (lenfosit) yapan lenfoid kök hücreler üretebilirler Ana kök hücreler, aynı zamanda, alyuvar ve (trombosit yapan) megakaryositler de dahil olmak üzere diğer akyuvarları yapan myeloid kök hücreleri de üretebilirler. Ana kök hücreler, daha fazla ana kök hücre de yapabilirler (noktalı alan). Kök hücreler ile tamamen olgunlaşmış hücrelerin arasında, henüz tam olgunlaşmamış hücreler bulunur.

Kan hücrelerinin gelişip olgunlaşmaları, bazıları ilikte yapılan, büyüme faktörleri adı verilen maddeler tarafından sağlanır; diğer büyüme faktörleri, kanın içinde iliğe giden diğer organların içerisinde yapılan hormonlardır. Büyüme faktörleri, farklı kan hücrelerinin üretilmesini sağlamak için ilaç olarak verilebilir. Ayrıca, bir kemik iliği nakli esnasında kök hücre nakli alabilirsiniz